Милиони хора в американския щат Тексас се сблъскват с недостиг на вода, след като смъртоносната зимна буря, опустошаваща щата, доведе до спукване на тръби и излизане от строя на пречиствателни станции, нарушаване на услугите и замърсяване на доставяната вода, съобщават "Гардиън", "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Властите в Тексас наредиха на 7 млн. души - една четвърт от населението на втория по големина американски щат - да изваряват чешмяна вода, преди да я пият, след дни на рекордно ниски температури, които повредиха инфраструктурата и замразиха тръбите.

Влиятелен сенатор - републиканец изостави родния Тексас в снежен капан

Влиятелен сенатор - републиканец изостави родния Тексас в снежен капан

Тед Круз е критикуван, че лети до слънчев Канкун за ваканция

Нарушаването на водоснабдяването стана, след като зимните бури причиниха масови спирания на тока, като те създадоха хаос в електропреносната мрежа и комуналните услуги на щата, оставяйки милиони без енергия в продължение на дни.

И въпреки че губернаторът на Тексас Грег Абът заяви в четвъртък следобед тамошно време, че всички електроцентрали в щата отново работят, стотици хиляди домове все още остават без енергия заради прекъснати електропроводи и други проблеми след свирепа зимна буря и студ, а повече от 13 млн. тексасци все още се сблъскват с нарушения във водните си услуги.

Болниците в Остин и Хюстън са сред онези, които изпитват затруднения с прекъсването на водоснабдяването.

Рядък полярен студ остави без ток 8 млн. души в Тексас и Мексико

Рядък полярен студ остави без ток 8 млн. души в Тексас и Мексико

Хората там просто нямат опит с такъв студ

"Работим с нашата верига за доставки, за да осигурим вода за нашите пациенти, персонал и болнични операции. Миналата седмица започнахме да допълваме нашия инвентар за вода на място и доставките продължават да пристигат", отбеляза Дейвид Хъфстътлър, главен изпълнителен директор на St David"s HealthCare в Остин, в изявление.

"Продължаваме да работим с град Остин в опит да разрешим спирането на водата, но те не успяха да разрешат проблема с водната система, засягащ услугата и налягането на водата в нашата болница", допълни Хъфстътлър.

От дружеството, което управлява водопреносната мрежа на Остин, увериха, че пречиствателните водни станции са били стабилни в сряда, но все още са изправени пред "значителни предизвикателства" във връзка с възстановяването на водата за клиентите.

Свирепа зима отне живота на 21 души и остави милиони без ток в САЩ

Свирепа зима отне живота на 21 души и остави милиони без ток в САЩ

Най-големи проблеми с електроподаването има в Тексас

Водното налягане е спаднало в щата, тъй като водопроводи са замръзнали, а много жители оставят кранове да капят с надеждата да предотвратят замръзване на тръбите, каза Тоби Бейкър, изпълнителен директор на комисията по качеството на околната среда в Тексас. Абът призова жителите да спират водата към домовете си, ако е възможно, за да се предотвратят още спукани тръби и да се запази налягането в общинските системи.

Времето разстрои водните системи в няколко други южни града, включително в Ню Орлиънс и Шривпорт, щата Луизиана, където градските пожарни коли доставяха вода на няколко болници, а бутилирана вода се доставя за пациенти и персонал.

Междувременно десетки хиляди тексасци се мъчат да се справят с водните щети в домовете си. Във вторник тръбите на Нелсън Гарсия се спукаха, наводнявайки почти всяка стая в къщата му в Хюстън.

В четвъртък, когато провизиите им в килера бяха свършили след дни на споделянето им, те застанаха на опашка пред местен магазин за хранителни стоки, дори след като нов сняг се изсипваше около тях.

"Наистина само се надявах да получа нещо, знаете, от първа необходимост освен юфка", отбеляза местен жител.

Магазинът позволяваше на клиентите да пълнят вода от крановете му, въпреки че ще трябва да я преваряват, преди да я пият.