Свирепа зима отне живота на 21 души и остави милиони без електрозахранване в централната и южната част на САЩ, където са регистрирани рекордно ниски температури, информират "Гардиън", "Ройтерс" и АП.

Снимка 518967

Източник: ЕПА

Най-големи проблеми с електроподаването има в Тексас, където повече от 4 милиона домакинства и фирми са без ток. На други места над 250 000 души също нямат достъп до електрозахранване. 4 милиона души са без ток и в Мексико. Други 250 000 души са без електричество след преминаване на ледена буря в северозападната част на Орегон.

Рядък полярен студ остави без ток 8 млн. души в Тексас и Мексико

Рядък полярен студ остави без ток 8 млн. души в Тексас и Мексико

Хората там просто нямат опит с такъв студ

В Северна Каролина трима души са загинали, след като торнадо удари крайморски град, докато в Тексас четирима души от семейство загинаха при пожар в района на Хюстън, докато се опитваха да се стоплят. Другите смъртни случаи са в Луизиана, Кентъки и Мисури. Причините са от автомобилни катастрофи до отравяне с въглероден моноксид.

Бури засегнаха ел.мрежата и блокираха южни щати, донасяйки обилен снеговалеж и дъжд в Нова Англия и дълбоко на юг, а на места болезнено ниски температури. Има предупреждения за изключително студено време от Канада до Мексико. В Чикаго има 46-сантиметрова снежна покривка, училищата са затворени и занятията се провеждат дистанционно. Сняг има дори и на крайбрежието на Мексиканския залив.

Снимка 518961

Източник: ЕПА

Ледени бури извадиха от строя почти половината от вятърните паркове в Тексас

Ледени бури извадиха от строя почти половината от вятърните паркове в Тексас

Много редки атмосферни условия в южния американски щат

Тежкото метеорологично време заплашва имунизационната програма в борбата с коронавирус. Президентът Джо Байдън заяви, че е възможно да се забавят доставките на ваксини.

В Тексас много хора страдат, тъй като много от къщите не са устроени да задържат топлината. В Остин вече нямат 24 часа електрозахранване и в някои къщи температурата е паднала до 1-2 градуса по Целзий. Много хора нямат достъп и до вода след замръзване или пукване на тръби.

Снимка 518964

Източник: ЕПА

В някои населени места регистрираха рекордно ниски температури. В Минесота е отчетена температура от -39 градуса по Целзий, а в Южна Дакота падна до -32 градуса по Целзий.

Въздушният транспорт също е засегнат. Отменени са повече от 2700 полета.

Властите призоваха хората да си останат по домовете.