Повече от половин милион подписа са събрани в онлайн петиция, призоваваща гръцките островитяни на фронтовата линия с мигрантската криза в Европа да бъдат удостоени с Нобелова награда за мир за 2016 година, съобщава „Франс прес”.

Крайният срок за подаване на документи на Нобеловия комитет е 1 февруари.

Няколко известни гръцки фигури са изпратили писмо до комитета, предлагайки гръцки пенсионер и рибар за наградата, както и известната актриса Сюзън Сарандън.

85-годишната Емилия Камвиси и 40-годишният Стратис Валиамос се превърнаха в местни герои заради свършената от тях доброволческа работа, докато Сарандън се свързва с кампания относно мигрантската криза и посещението й на остров Лесбос, където работи като доброволец.

До момента на сайта на групата Avaaz са събрани 597 697 подписа.

Жителите на гръцките острови в Егейско море направиха всичко възможно, за да помогнат на разселените сирийски бежанци, въпреки че бяха покосени от тежка икономическа криза много години, се отбелязва в петицията, подготвена от Алкмини Пападаки – архитект от Крит.

Техните действия и саможертва не трябва да остават незабелязани, защото те са значителен принос за световния мир и стабилност, допълва се още.

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис подкрепи инициативата.

Гражданите на островите в Егейско море, и особено Лесбос, са пример за европейска цивилизация, каза той.

Над 800 хиляди мигранти са пристигнали на гръцките острови само през 2015 година.