Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг заяви, че е "доста уверен", че компанията му може да помогне в предотвратяването на опитите за оказване на влияние върху политическия резултат от американските президентски избори по-късно тази година, информира АФП.

Зукърбърг предупреди ЕС за китайския интернет модел

Зукърбърг предупреди ЕС за китайския интернет модел

Най-добрата противоотрова е да има ясна регулаторна рамка

Зукърбърг коментира в интервю за Би Би Си, че социалната мрежа е по-добре подготвена да се справи с дезинформационните кампании онлайн, но призна, че "Фейсбук" "изоставаше" по време на президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп.

По думите му някои държави ще продължат да се опитват да се намесят, но "ние научихме много от 2016 г. и аз се чувствам доста уверен, че ние ще успеем да защитим целостта на предстоящите избори".

Той описа предотвратяването на изборна намеса "малко като въоръжена надпревара" срещу държави като Русия, Иран и Китай.

Зукърбърг поиска повече регулации на социалните мрежи от властите

Зукърбърг поиска повече регулации на социалните мрежи от властите

Не е работа на "Фейсбук" да следи за реч на омразата, според него

Социалната мрежа е обвинява, че е помогнала на Тръмп с допускане на дезинформация на чужди правителства. В показания пред Сената през октомври 2017 г. от "Фейсбук" обявиха, че подкрепяно от Русия съдържание е достигнало до 126 милиона американци на платформата по време и след вота през 2016 г. От компанията отбелязаха, че вярват, че тогава е имало 120 фалшиви профили, подкрепяни от Москва, които са публикували 80 000 съобщения по време на кампанията на Тръмп и бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

По отношение на пандемията от коронавирус и разпространението на дезинформация, Зукърбърг отбеляза, че компанията ще премахва вредното съдържание.

Хилари Клинтън: Марк Зукърбърг трябва да плати цена за щетите върху демокрацията

Хилари Клинтън: Марк Зукърбърг трябва да плати цена за щетите върху демокрацията

Клинтън говори в Ню Йорк на прожекцията на документалния филм на Netflix The Great Hack

"Фейсбук" изтри твърдение на бразилския президент Жаир Болсонару, че учените са "доказали", че има лек срещу коронавируса.

"Това очевидно не е вярно и ние го свалихме. Няма значение кой го казва", подчерта основателят на платформата.