Като принос-глас в дискусията за честването на Националния презник 3 мрат, публикуваме позицията на столичния общински съветник Симеон Славчев. Текстът е без редакторска намеса.

На тържествата и честването на 3 март - 140 години от Освобождението на България станахме свидетели на поредната политическа интрига и подмяна на историческата стойност на националния ни празник. Обидата на руския патриарх Кирил от риториката на управляващите, неуважението на политици, отсъствието на премиера на България и управляващите от официалните тържества показаха липса на политическа памет и са поредното доказателство за подмяна на ценности, и опит да се разедини нацията.

Категорично се противопоставям на този опит да се подмени и пренапише българската история. Това е тотално разделяне на българското общество от така нареченият политически елит, който днес управлява България.

3-ти март е денят, който трябва да обедини всички български граждани, така както са били обединени преди 140 години нашите предци, благодарение на които днес живеем в независима и свободна България. 3-ти март е една от най-важните ни исторически дати, защото подписването на Санстефанския мирен договор слага началото на Третата българска държава и то след пет века османско владичество в България.

И тук трябва винаги да помним написаното с кървави букви в българската история, че до подписването на Санстефанския мирен договор не би се стигнало без героичния подвиг на българските опълченци и решителната помощ на Руската армия.

Свободата на България не би била възможна, ако към усилията на българските опълченци в решителен момент не се бе присъединила Руската армия. Тук е добре да припомним, че по време на Априлското въстание и последвалата го Цариградска конференция в подкрепа на каузата на българския народ за политическа независимост излизат водещи общественици от почти всички европейски страни, подчертавам европейски.

Общественото мнение и отзвук след Априлското въстание е най-силно и радикално в

Русия, което дава повод на 24 април 1877 г. император Александър II да издаде манифест, с който на практика Русия е обявила война на Османската империя и слага началото на Руско-турската освободителна война.

Българската свобода става възможна, защото революционната идея е била национална кауза на всеки един българин. Затова всеки опит да се подмени и пренапише българската история е опит да се подмени националната кауза на предци ни за свободна и независима България.

България има много исторически дати и събития и категорично се противопоставям на опитите на политиците да разделят българското общество като ни внушават и налагат коя от тези дати и събития е по-важна от другите.

Всички исторически дати и събития в история ни трябва да се почитат, защото няма как България да бъде свободна и независима без духа, волята, идеала, морала, ценностите и непримиримостта на нашите предци.

Свободата на България не е подарена или откупена, както се правят днес опити за внушения и манипулации. Свободата на България е извоювана с кръвта на нашите предци, на които отдаваме почит по време на всяка една от историческите ни дати. Всеки опит на български политик или общественик да раздели българското общество трябва незабавно да бъде заклеймено, отхвърляно и да се счита за национално предателство.

инж. Симеон Славчев