News.bg публикува текстовете ви без редакция...

 

Поне 20 причини защо България да не е нормална европейска държава:

1. В нормалните европейски държави има 3-4 до десетина основни партии, в България са регистрирани над 330.

2. В нормалните европейски държави политиците, когато сбъркат се извиняват на електората и подават оставка веднага, в България никой не се извинява, а обвинява опозицията в политически поръчки и досега никой политик не е осъден или влязъл в затвора.

3. В европейските държави има независими профсъюзи, у нас и двата отдавна са разпределили и узаконили имотите си и претенциите си и само надигат глас от време на време да оправдаят съществуването си и парите, които получават пак от нашите данъци и вноски.

4. В нормалните европейски държави има нормално правосъдие, с ясни закони и норми, важащи за всеки, у нас правораздавателната система е толкова "независима", че не се знае кой на кого колко плаща, може да те осъдят за откраднати вафли за 30 лв. на ефективен затвор, а за отмъкнати милиони - оправдан.

5. В нормалните европейски държави няма "мутри" и селски феодали, помпозно перчещи се с луксозни джипове и охрана, у нас всеки по-як борец, който може да си напише и каже правилно името става "бизнесмен" със съответната охрана, джипове, яхти, мутреси.

6. В европейските държави забраниха със закони компартиите и всичките им символи, вкл. бившите ченгета и служби, у нас ченгетата станаха директори на банки и заеха важните държавни служби, БКП се преименува на БСП и реши, че вече е модерна лява европейска партия и продължава да има наглостта да иска да управлява.

7. В Европа бяха обявени всички бивши служители на ДС и подобните комунистически репресивни служби, у нас се изваждат от време на време преди избори по някой компромат.

8. В Европа политиците си подават оставката при най-малкото съмнение за корупция или за един дребен подарък, у нас се заменят гори и земи с декари, строят се хотели и дворци на партийни лидери и велможи и никой не го е еня.

9. Във всички европейски държави минималните работни заплати са над 400-500 евро на месец, в България все още се радваме на 150-200 лв. Ако ни ги дадат.

10. В нормалните европейски държави законите са такива, че ако работодател не плати на работниците си, бива глобяван или съден, у нас не плащат с месеци и никой не им търси сметка.

11. В Европа с пари от еврофондовете си направиха модерни магистрали, летища, гари, у нас парите изчезнаха разпределени по братски и по партийно, а инфраструктурата ни е най-лошата в цяла Европа.

12. В Европа се дават субсидии на селскостопанските производители и се произвеждат качествени храни, у нас субсидии няма, но ние ядем сурогати и фалшификати на по-високи цени.

13. Цените на повечето основни стоки в Европа са по-ниски от нашите при средни заплати там в пъти по-високи.

14. В европейските държави няма автомобили, паркирани по тротоарите и зелените площи, у нас няма празни места по тротоарите и градинките от паркирани коли.

15. В европейските страни няма да видите скитащи кучета по улиците, даже куче без каишка, у нас подивели и гладни псета обикалят на глутници по улиците и нападат хората, а държавата ги защити със закон.

16. В европейските страни няма да видите на улицата един фас или листо, тук на никого не прави впечатление разхвърляния по улицата боклук или ровещите в кофите клошари.

17. В Европа полицаите не се набиват на очи, но идват веднага като ги повикаш, тук по-добре не ги викай, и без това не идват навреме.

18. В Европа няма много хора по кафенета и ресторанти, у нас всички капанчета са пълни с иначе безработни хора.

19. В Европа чиновниците са усмихнати и вежливи, стремящи се да ти услужат добре, у нас се отнасят към гражданите като към натрапници или престъпници и ако не те разтакават поне 2-3 дена, значи си улучил голям късмет.

20. В Европа хората знаят, че, за да живеят по-добре, трябва да работят повече и всички зависи от техните труд и умения, у нас все още болшинството от хората чакат някой да дойде и да ги оправи...

21. Наздраве!!!

Juni 2009