По тъмно министрите дойдоха един по един в пленарна зала. След като по време на обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), което все още не е приключило, не дойде нито един представител на кабинета, за по-малко от 5 минути в пленарна зала дойде по-голямата част от кабинета „Борисов 2”.

Очевидно министрите пристигнаха след края на своя работен ден, за да проследят обсъждането на държавния бюджет за следващата 2016 година.

Припомняне, че депутатите решиха да удължат работното си време до 22.00 часа, като това означава, че със сигурност ще се захванат с бюджета на страната.

Първи в парламента дойде министърът на правосъдието Христо Иванов. След него един по един пристигнаха и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, вицепремиерът Меглена Кунева, здравният министър Петър Москов, министърът на икономиката Божидар Лукарски, спортният министър Красен Кралев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на образованието Тодор Танев.

Междувременно, след като по-рано бе приет бюджетът на Здравната каса, малко преди 20.00 часа депутатите окончателно приеха и на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата 2016-та година. Парите за ДОО бяха одобрени от парламента в отсъствието на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който в момента е в Брюксел.

Обвиниха бюджета на Здравната каса, че стимулира корупцията

Обвиниха бюджета на Здравната каса, че стимулира корупцията

След като депутатите три часа почти мълчаливо, спокойно и скучновато

Припомняме, че това отсъствие на Калфин ядоса по-рано опозицията и от левицата се чу дори екзотичната идея в пленарна зала да бъде поканена чистачката на премиера, за да проследи дебатите.

По примера на приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и за ДОО депутатите не вложиха много усилия за дебати. Най-активни бяха очаквано от „БСП Лява България”, от ДПС също изказаха мнение, а гласът на друга партия, освен тези две, се чуваше най-често от депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. И на този бюджет нито един депутат от ГЕРБ не взе участие в дебатите, като пестеливи бяха и от Реформаторския блок. 

С приемането на бюджета на ДОО от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата в страната ни става 420 лева. Припомняме, че сега тя е в размер на 380 лева.

Догодина се увеличават и пенсиите, като според швейцарското правило те ще се актуализират с 2,5% от 1 юли. Запазват се обаче размерът и съотношението на осигурителните вноски, както и на вноските за фонд „Пенсии”. Максималният осигурителен доход остава 2600 лева. А пенсията се замразява отново до 910 лева.

НЗОК ще плаща и за трета пломба от средата на 2016-та

НЗОК ще плаща и за трета пломба от средата на 2016-та

Досега се поемаха две дейности

Приходите на ДОО за догодина са 10,046 млрд. лева, което е с 413,2 млн. лева повече от настоящата година. 4,969 млрд. лева от тях са събрани от осигурителните вноски на българите.

Разходите на ДОО пък са в размер на 10, 043 млн. лева и отново са с повече от настоящата година. Най-големият разход – около 8,74 млрд. лева, отиват за пенсии.

Изненада при обсъждането на бюджета на ДОО е, че депутатите запазиха минималния месечен размер на осигурителния доход за земеделските производители на 300 лева. Идеята на правителството, която бе подкрепена на първо четене в пленарна зала и вчера на второ четене от бюджетната комисия, бе този минимален осигурителен праг да скочи на 330 лева.
С 64 гласа „За”, 10 „против” и 15 „въздържал се” обаче депутатите приеха предложението на ДПС за запазване на 300 лева.

Още в началото на дебатите от БСП критикуваха предложения бюджет на ДОО. „Правителството предлага и мнозинството подкрепя увеличаване на приходите с около 260 млн. лева. Тези приходи са занижени и могат да се съберат още 140 млн. лева”, посочи депутатът от левицата Корнелия Нинова и попита: „Защо не го правите? Защо не показвате реални приходи?”.

„Увеличението на обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години да стане до размера на минималната работна заплата и също да се увеличи процентът на обезщетение за безработица. Също предлагаме увеличаване на максималния осигурителен праг, вместо минималния, за да може хората с по-високи доходи да внасят повече, а не да се засягат бедните хора”, обясни исканията на опозицията Нинова, но нито едно от тях не бе прието на второ четене в бюджета на ДОО.