Над 600 души, работещи в софийската фирма “Чистота”, започнаха ефективни стачни действия от 6 часа тази сутрин.

Работниците не са получавали заплати от октомври, тази година, а трудовите им възнаграждения са намалени 3 пъти и от над 300 лева сега са 100 лева.

Исканията на служителите на столичната фирма са свързани с изплащането на работни заплати, осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, започването на преговори за слючване на колективен трудов договор и други.

Протестите са срещу действията на новото ръководство на фирма “Чистота”, което е предприело намаляването на заплатите, а и саботира стачните действия, като е назначило във фирмата 50 затворници от затвора в "Казичене".

Според вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов това противоречи на Международна конвенция, която и България е ратифицирала. Според нея компетентните власти не трябва да възлагат принудителен труд в полза на частни компании или лица.

Кристина Спасова, председател на Федерация “Услуги и контролни органи” при КТ “Подкрепа”, заяви че ръководството на фирмата не е дало мотивирано обяснение за намалението на заплатите, а кметът Стефан Софиянски не е взел отношение към проблема. По информация на стачния комитет в "Чистота" тази сутрин са били наети шофьори от другите две сметосъбиращи фирми в столицата - "Волф" и "Дитц".

"Чистота" обслужва 13 от 24-те района на София, включително и централната част. 90 на сто от персонала са роми.

Средствата за почистване на София за тази година са изразходвани до 30 октомври. Това е установила временната комисия по определяне на възможните разходи за дейностите по почистването на града. На практика дейността по почистването за ноември и декември е без финансово обезпечение.

10 220 милиона лева ще бъдат неразплатените средства на концесионерите, които общината трябва да изплати.