Необходима е широка дискусия между бизнеса, синдикатите, правителството, политическите сили и обществеността, за да бъде синхронизирано трудовото законодателство. Правителството разчита на активността на работодателските организации и на синдикатите и на тяхната инициативност в диалога. Това заяви министърът на икономиката Николай Василев в приветствието си към участниците в семинара “Трудовото законодателство - какво би трябвало да се регулира? Опитът на Германия. Бъдещето на Обединена Европа”, организиран от Съюза на работодателите в България.

Министър Василев каза пред участниците, че основната пречка пред бизнеса у нас вече не са корупцията по високите нива на държавната администрация и високите преки данъци. За разрешаване през тази година остават проблемите на съдебната система, бюрокрацията в държавната администрация и на пазара на труда.

Министерство на икономиката се е заело с предложенията за корекции в Търговския закон в частта му за ликвидация и несъстоятелност, за да може тези процедури да са по-кратки и ефективни, допълни вицепремиерът. Той съобщи, че ръководи работна група по лицензионните, регистрационните и разрешителните режими, която до два месеца трябва да е готова с предложения за оптимизацията им. Това ще реши част от проблемите на бизнеса, смята икономическият министър.