Пл. Петров Транспортното министрество е решило да сезира съда и прокуратурата за обявяване на незаконосъобразност на ефективните стачни действия, проведени днес от работници от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Мотивите са, че не са спазени Законът за уреждане на колективните трудови спорове и Законът за железопътния транспорт.

От министреството съобщиха още, че са сезирали и прокуратурата, защото съгласно член 342 ал. 2 от Наказателния кодекс нарушението на правилата по експлоатация е престъпление. Заместник транспортният министър Любомил Иванов заяви, че За първи път между транспортното министерство и синдикатите няма диалог и това не е по вина на министерството.

Иванов отбеляза, че Съюзът на транспортните работници в България към КНСБ практически не участва в стачката. Тази сутрин техни представители бяха в МТС за преговори по речния транспорт. Разбра се , че никакво отношение до този момент по стачката не е взел и синидалният лидер д-р Желязко Христов.

От своя страна транспортният министър Пламен Петров нарече днешната стачка "упражнения по причина на лични амбиции". Тъжното е, че тези, които организират протеста, подвеждат хората, които с тези си действия могат само да влошат състоянието на компанията, което евентуално да доведе до забавяне на заплатите, добави Петров.

Той подчерта, че за една година и нещо за железничарите е направено изключително много. Заплатите им са доста по-високи от тези на учителите или лекарите, изтъкна той. Не само че изплащаме заплатите, но сме успели да сложим в джобовете на железничарите над 20 млн. лева за една година, каза още министърът.