Първото специализирано изложение за елекромобили у нас ще се проведеот 13-ти до 16-ти септември в Sofia Ring Mall.

И макар автомобилите с алтернативни горива все още предпазливо да си проправят път у нас, продажбите им по света надхвърлиха 1 милион още през първото тримесечие на тази година. Само в Европа ръстът е от 76% с 46500 продажби. Засега първенството продължава да държи Китай с 83 600 продадени електромобила.

По данни на JATO Dynamics, най-продаваната марка електромобили в света е Tesla, но Renault-Nissan води класацията по автомобилни групи и е eднoличeн лидep нa пaзapa нa eлeĸтpoмoбили в Eвpoпa c дял oт 41%.

На изложението в София ще бъде представен и най-продаваният електромобил в Европа - Nissan LEAF, чийто продажби са скочили с 56% за първите 5 месеца на годината, по данни на аналитичната агенция JATO Dynamics.

Nissan LEAF може да измине 270 км. с едно зареждане на батерията (комбиниран цикъл (WLTP). Разходът на енергия е 20,6 kWh на 100 км., което означава, че можете да стигнете от София до Пловдив за малко повече от 3 лв. Батерията е с обем 40 kWh и се зарежда напълно за 7,5 часа (от зарядна станция 32А тип Wall Box) или до 80% от капацитета й само за 1 час (със станция за бърз заряд тип ChaDeMo).

Същевременно автомобилът е мощен - 150 к.с. и е оборудван с всички модерни системи за сигурност, безопасност и улеснения при шофиране, които Nissan е разработил за конвенционалните си модели. Разходите за поддръжка са по-малко от 700 лв. за пробег от 150 000 км. или експлоатация от 2 години и половина.

На изложението в София ще бъде показана цялостната концепция за функционирането на този електромобил, с възможностите и удобствата за зареждане на Legrand Charging stations.

Снимка 377531

Източник: ELECTRO MOBILITY EXPO 2018

На ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 ще може да се види и новия 5-местен спортен SUV на Jaguar, който съчетава динамиката на спортен автомобил с модерните технологии от бъдещето. Литиево-йонната му батерия е с капацитет 90 KW и позволява пробег до 470 км с едно зареждане. Батерията се зарежда до 80% само за 40 минути посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток от 100 KW. Е, а зареждането може да се направи и през най-обикновен контакт от стената вкъщи (чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 KW) за около 10 часа.

Новият I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора с мощност от 400 к.с. и 696 Нм въртящ момент. С тях Jaguar I-PACE е в състояние да ускори от 0-100 км/ч за едва 4,8 секунди. Електромобилът се предлага с AWD задвижване за идеално сцепление на пътя, което се подсилва от ниско разположената между двете оси батерия, с много нисък център на тежестта. Интелигентните технологии в автомобила включват още система за предварителна климатизация на батерията, която автоматично ще повиши при зареждане или ще намали температурата на батерията, за да постигне максимален пробег преди отпътуване.

Ще разгледате автомобила на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018.