Американският производител Ford планира през 2025 г. да започне масово производство на напълно безпилотни превозни средства за широк кръг от клиенти. Автомобилите няма да имат волани и педали, така че водачът не е необходимо да поеме управлението на самото превозно средство, съобщава

"Правим всичко възможно автономните автомобили да станат достъпни за милиони хора, а не само за тези, които могат да си позволят да харчат милиони за луксозни автомобили", каза президентът на Ford  Марк Фийлдс, цитиран от Bloomberg.

Преди това компанията предвижда да предостави такива автомобили за мобилни таксиметрови услуги на оператори като Uber и Lyft. Очаква се те  да получат автономни автомобили от Ford през 2021 година.

В момента Ford изпитва безпилотни превозни средства. В тестовете се използва моделът Fusion. Автомобилът е оборудван с предна камера, радар и ултразвукови сензори. Освен това колата притежава четири LIDAR-а. 

Тестовете се провеждат на специално оборудвана площадка Mcity на територията на университета в Мичиган. За изпитанията на безпилотните превозни средства на площ от 13 хектара е построен  мини демонстрационен град. Там са построени няколко различни квартала, като във всеки от тях са моделирани типични ситуации на пътното движение, със сложни кръстовища с надлези, поставени са пътни знаци и затворени пътища. Организацията на движението в Mcity е най-близо до реалността: на някои места пътищата са с изтрити маркировки, а знаци са нарисувани с маркери.

За движението на самостоятелните автомобили  се използва 3D-карта с висока резолюция, съдържаща информация за типа на пътната маркировка, географското положение, релефа и важни обекти, като например пътни знаци, сгради или дървета, пише autonews.ru.