Около 5300 електрически автомобила Leaf ще бъдат изтеглени за поправка на софтуерен проблем, който пречи на двигателите да стартират, обяви производителят Nissan. Неизправността е налична „в ограничен брой возила", а препрограмирането отнема около час, посочиха от pcceni.bg.

Представители на японците поясняват изрично, че това не е „истинско" изтегляне на серията, тъй като софтуерният бъг не се появява, когато автомобилите са в движение. Така няма шанс някой Leaf да спре изненадващо на магистралата и застраши живота на водача му. По-скоро става дума за превантивно препрограмиране на софтуера, за да бъдат избегнати бъдещи проблемни стартирания на двигателя.

Любопитно е, че това не са първите проблеми, свързани с Leaf. Преди месец притежатели на електромобила се оплакаха, че сензорите за батериите не отчитат правилно колко разстояние може да измине колата и в резултат някои от тях останали без ток на магистралата. Дали и този проблем не е софтуерен като стартирането на двигателя? И дали Nissan ще приложи поправка и за него, питат се от pcceni.bg