Категорично мога да кажа, че образованието е приоритет в новия държавен бюджет. Средствата не са намалени, а са увеличени със 100 милиона лева, които ще бъдат разпределени между средното и висшето образование.

Това обяви министърът на образованието Анелия Клисарова, която взе участие в Тържественото събрание в БАН по повод утрешния Ден на народните будители.

Средствата ще бъдат използвани за политики, а дали са достатъчни или не - нормално е винаги да се иска повече, обяви просветният министър. „Хубаво е да вложим тези средства така, че да има ефект от тях, а именно за по-високо качество в средното и във висшето образование", добави тя.

По думите й в средното образование средствата ще бъдат насочени към професионално образование и повишаване на функционалната грамотност на учениците, а във висшето към запазване и повишаване качеството и свързването му с пазара на труда.

Съорганизатор на тържеството в БАН е и Софийският университет „Св. Климент Охридски", като в залата присъства ректорът на университета професор Иван Илчев. Той обаче не държа реч и категорично отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с окупацията на Ректората.

От своя страна Анелия Клисарова заяви, че е готова на диалог със студентите, като ги е поканила на среща в Министерство на образованието следващия вторник, в удобен за тях част.

Припомняме, окупиралите Ректората студенти обаче обявиха на своята „Фейсбук" страница, че няма да се срещат с министри от кабинета „Орешарски", тъй като имат едно единствено искане към тях - оставка. Готови са за среща единствено с премиера Орешарски, на която да изложат мотивите за исканията си.