Министерството на правосъдието е дало съгласие за чуждестранно осиновяване на 220 деца на възраст над 7 години и със здравословни проблеми. Това стана ясно на конференция за процедурата за осъществяване на специални мерки за осиновяване на деца с тежки физически увреждания, информира БНР.

Неправителствени организации поискаха специален облекчен режим за осиновяване в чужбина на деца с физически и психически проблеми. Това стана на конференция на тема "Осиновяването на деца - предизвикателство и отговорности пред институциите и организациите, ангажирани в процеса".

На конференцията, която беше открита от министъра на правосъдието Маргарита Попова, присъства 5-годишната Елина. Детенцето е без две крачета, но е осиновено преди дни от американска гражданка - самотна майка, с която в следващите дни Елина ще напусне страната.

Тя обаче е щастливият случай. Деца с нейните тежки здравословни проблеми по-скоро не намират своите семейства, коментираха експерти.

Според статистиката 1188 са децата с възможност да бъдат осиновени с тежки диагнози, физически и психични заболявания или на висока възраст. За 66 вече е дадено съгласие за осиновяване в чужбина, за 21 процедурата е открита, 78 са с подадени молби, останалите - чакат.

Американски граждани са тези, които избират български деца с тежки заболявания, като това на Елина. Шведите пък избират българчета с по-леки заболявания. По-големите деца обикновено отиват в италиански семейства, това сочи статистиката още.

Като цяло обаче процентът е изключително малък, защото за да влезе дете в Регистъра за международни осиновявания, трябва да получи три български отказа.

Децата със специфични нужди, както наричат децата с физически и психически увреждания, са по-скоро непотърсени деца. Но това е техният път към семейства от други страни, който трябва да бъде съкратен и улеснен.

В това са категорични държавните институции и неправителствени организации, които поискаха по-малко бюрокрация, повече загриженост и достоверна медицинска информация за децата с проблеми, за да могат да намерят те своя път както към българските, така и към чуждите семейства.