Началникът на сектор Охранителна дейност при Столична дирекция „Полиция" главен инспектор Николай Огнянов запозна журналистите с мерките за охрана на обществения ред, които ще бъдат взети в столицата.

Огнянов уточни, че специално на площад „Батенберг", където ще бъде кулминацията на посрещането на новата година ще патрулират 337 служители на МВР, от които 266 полицаи и 60 жандармеристи.

Ще бъдат изградени 13 контролно-пропускателни пункта за контрол на лица, употребили алкохол, с неадекватно поведение, лица, които се държат агресивно или хора, които носят в себе си пиратки и други средства, които биха могли да причинят наранявания на останалите.

Главен инспектор Огнянов уточни, че последните няма да бъдат допускани на площада.

Тъй като ще има две паралелни таржества в непосредствена близост едно до друго, а именно - посрещането на новата 2007 година и влизането на България в Европейския съюз, като второто тържество ще се състои в участъка между Министерски съвет и Народно събрание 2 (бившия партиен дом), ще е необходимо по-засилено внимание от страна на органите на обществения ред, за да не се допуснат инциденти, които биха помрачили двойния празник.

Началникът на сектор Охранителна дейност уточни, че няма предвид заплаха от терористичен акт, а просто вземането на предохранителни мерки.

Забрана
Спират на 31-ви за движение на МПС площад Батенберг, ул. Раковски, бул. Дондуков и ул. Московска

Тъй като се очаква пиротехниката, свързана с илюминациите по случай присъединяването на България към ЕС да бъде разположена на обособилия се паркинг зад бившия Партиен дом - отстрани на Нацианалната художествена галерия, с оглед безопасността на хората е добре те да не са в непосредствена близост до този участък.

Главен инспектор Огнянов допълни, че хората не трябва да гледат на тези мерки като на някакъв диктат, най-вече ограничения за употребата на пиратки, тъй като това се прави за безопасността на хората.

Той уточни, че има пиратки, които са с много голяма мощност и могат да причинят тежки наранявания. Нещо повече - необратими увреждания на хората.

През последната седмица столичните полицаи са конфискували 1385 пиротехнически изделия и са съставили 40 акта за нарушение на недобросъвестните търговци, които продават пиротехнически средства въпреки наложената забрана.

Припомняме, столичният кмет Бойко Борисов категорично забрани продажбата на пиратки и други пиротехнически изделия за Коледните и Новогодишните тържества.