Близо 40 % от хората у нас живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт.

Агенция Медиана представя изследване, проведено в периода от 12 до 18 юли, с тема - 3 месеца от новата власт. Агенцията уточнява, че изследването е направено преди така наречения "суджук гейт".

В обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване, са близо два пъти повече - 34 %.

Близо 40 % от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Отново 18 % отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си.

Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен материален стандарт, дава отражение и върху отношението върху правителството. Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54 % : 26 %).

22 % вярват, че правителството "Борисов-3" ще успее да подобри положението в страната, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши са 30 %. Най-голям е делът на хората (38 %), които смятат, че просто нищо няма да се промени - нито към добро, нито към по-лошо.

ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях - това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние.

БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3 % след основния си политически опонент.

Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

"Воля" е понесла удари върху имиджа си. Все още обаче е на границата за влизане в парламента.

ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).

"Реформаторският блок" - въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.