500-годишен дъб от великотърновското Ново село спечели титлата "Дърво с корен 2019" в тазгодишното 10-о юбилейно издание на конкурса за любими дървета.

Дъбът спечели убедително в онлайн гласуването с общо 1073 гласа.

Церемонията по награждаването се проведе вчера в Полския институт в София.

Достолепното дърво пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес. Номинацията беше подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова - журналист в БНР.

По думи на кмета на селото Христо Христов през 2010 г. при честването на годишнина от основаването на Ново село до старото дърво жителите засадили млад дъб от жълъд на вековното дърво с идеята двете дървета да вплетат корените си и древният дъб да предаде историята на Ново село на младото дръвче.

В категория "Вековните дървета говорят" победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, растящ в кв. "Косова махала" в Гоце Делчев. Той оглави класацията с 540 гласа. Дървото е най-голямото и най-старото в града, поради което е една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар, тъй като някога до него е бил конакът на влиятелния турчин Рифат бей.

В категория "Млад природолюбител" журито отличи седмокласника Михаил Костадинов от Севлиево.

Специална награда беше връчена допълнително на Димо Троянчев от Пазарджик за изпратената от него номинация на 200-годишен обикновен орех в местност Юрта край село Карабунар, общ. Септември. Той впечатли журито с дейното си отношение в опазването на вековни дървета - по негова инициатива и със съдействието на кмета на селото Иван Каменарски миналата година орехът е бил регистриран и обявен за защитено дърво по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Победителят в конкурса "Дърво с корен 2019" ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще препоръчат мерки за подобряване на състоянието му. Дъбът в Ново село автоматично става и финалист в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2020", в който ще представи страната ни догодина.

Гласуването ще се проведе през февруари 2020 г. на www.treeoftheyear.org.