51% от българите смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% пък е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти. Това показват данните от проучване на Алфа Рисърч, направено по повод годишнината от руската инвазия в Украйна.

Експресно национално представително проучване е проведено в периода 18 - 22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети показва, че за нас, българите, най-важните уроци, които трябва да научим, са за необходимостта от общи единни действия, както на Европа, така и вътре в България.

През изминалата година Европа и светът преживяваха шока от нападението на Русия над Украйна. Станахме свидетели на безпрецедентни промени - в международните отношения, в солидарността между страните, в съпричастността на обикновените граждани, в преосмислянето на понятията за сигурност и гаранции за мир.

Снимка 607962

Източник: Алфа Рисърч

Фокус върху българската позиция поставят около 40 на сто от анкетираните. 43% от респондентите заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. 40% от българите са на мнение, че страната ни трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

Активната хуманитарна помощ, която правителства и обикновени граждани вече оказаха на бягащите от войната оставя този въпрос малко по-назад в предпочитанията, сред вече научените уроци. Изрично го посочват 34% от запитаните. 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Малка част от анкетираните, едва 9 процента мислят, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия.

Евробарометър: ЕС остава солидарен към Украйна

Евробарометър: ЕС остава солидарен към Украйна

Най-малко българи подкрепят финансирането и изпращането на военна помощ на Украйна