Над 4200 проверки са извършили инспекторите от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите в периода от 8 до 11 април включително. За констатирани нарушения са съставени 59 акта и 33 констативни протокола, съобщиха от Министерството на земеделието.

За периода служителите в държавните предприятия са извършили общо 1 806 инспекции. Контрол е осъществен в 923 обекти за добив на дървесина и 577 превозни средства. Проверени са 54 ловци, 19 риболовци и 233 други физически лица. Съставени са 30 акта за нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 14,52 пространствени кубически метра дърва, две моторни превозни средства, два моторни триона и два други инструмент за дърводобив.

МЗХГ състави 71 акта за нарушение на Закона за горите от началото на месеца

МЗХГ състави 71 акта за нарушение на Закона за горите от началото на месеца

Държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите извършиха над 4100 проверки в последните 4 дни

Инспектори от регионалните дирекции по горите в страната са реализирали над 2400 проверки. Н място са проверени 215 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, близо 250 места за добив на дървесина, над 1070 превозни средства и 880 риболовци и физически лица. Издадени са 33 констативни протокола и 29 акта за нарушения. Задържани са над 109 пространствени куб. м дърва за огрев, едно моторно превозно средство и 50 кг билки.

През периода са работили 116 екипа горски инспектори.

Продължават масираните проверки на горските предприятия и Агенцията по горите

Продължават масираните проверки на горските предприятия и Агенцията по горите

Близо 140 акта са съставени след 6000 проверки от 22 март до 24 март

Установените нарушения са предимно за незаконен добив и съхранение на незаконна дървесина, транспортиране на дървесина с превозни средства без или с нефункциониращи GPS-устройства, неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на складовете за преработка и търговия с дървесина и др.

Незаконен добив на дървесина е установен в землището на село Сбор, община Пазарджик. Издаден е констативен протокол, с който са задържани 100 кубика дърва за огрев от дървесните видове зимен дъб и благун. Уведомена е полицията. Работата по случая продължава, като предстои да бъде информирана и прокуратурата.