Седем столични болници са отказали помощ на онкоболна жена. Това твърдят роднините на 39-годишната Мариянна Цакова от Габрово, съобщава Нова телевизия.

Мариянна получава диагнозата си - рак на шийката на матката с разсейки в черния дроб - преди около година. Чрез дарители, близките и семейството на Марияна успява да събере 30 000 лева, необходими за лечението и операцията й в клиника в Турция.

Пациентски организации не вярват, че лекарства ще има за всички онкоболни

Пациентски организации не вярват, че лекарства ще има за всички онкоболни

Не приемат дискриминацията на онкопациенти по признаци като пол, ръст и тегло

За нещастие, преди две седмици Мариянна Цакова получава получава усложнения. По това време тя се намира в София при своите родители.Жената и семейството и тръгват по болниците, но седем лечебни заведения отказват да я приемат, въпреки състоянието, в което се намира.

"Във ВМА, "Пирогов", "Токуда", "Сити клиник", Онкологията в "Дървеница", Александровска болница и "Майчин дом" - тотален отказ. Навсякъде отказват да я приемат за преливане на кръв - отказват лечение. За тях, това е следствие от заболяването. Дори от онкологичната болница ни казаха, че няма как да я приемат, защото приемите са само планови и трябва първо да мине през контролен преглед и ако лекари се съгласи - да я приемат", споделя пред телевизията съпругът на Мариянна - Андриян.

Мая Манолова лично подкрепя жени с рак на гърдата

Мая Манолова лично подкрепя жени с рак на гърдата

10 минути могат да спасят живота на жената

Преди седмица, на 23 септември, семейството вече по принуда се обажда на болницата в Турция, където основно върви лечението на Мариянна. "От Турция изпратиха линейка за около 5 часа, след което я откараха обратно там", разказва Андриян. Мариянна все още се намира в Турция., преди ден тя е претърпяла успешна операция по спешност и в момента се възстановява.

Отговорите от страна на болниците са различни. В Александровска болница, обяснената причина е, че отказали да приемат Мариянна, тъй като в болницата нямат АГ-отделение. "Колегите са насочили близките и пациентката към "Майчин дом", обясни проф. Атанас Темелков, началник-клиника по анестезиология и интензивно лечение в болницата.

В болница "Токуда" съобщиха, че жената не е получавала отказ за лечение в болницата, обяснението на "Сити Клиник" пък е, че в този ден лечебното заведение не е работило. От Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология съобщили пред Нова телевизия, че случаят на жената не е изисквал спешен прием