На площадката за съхранение на отпадъци в Плевен са налични около 9000 тона неопасни отпадъци. Това са бали, в които над 90% са пластмасови отпадъци, останалото съдържание е примеси от текстил, хартия и дърво. Те са с произход Италия и не са оползотворени в срок от една година в съответствие с изискванията за превоз на отпадъци.

В тази връзка РИОСВ - Плевен разпореди премахването и оползотворяването на 9000 тона незаконно внесен италиански отпадък, който престоява на площадка в Плевен вече повече от една година. Това става с издадената от директора заповед за налагане на принудителна административна мярка (ПАМ) на оператора на площадката за съхранение - "Феникс Плевен" ЕАД.

Същевременно РИОСВ - Плевен направи предписание на "Монбат" АД да изпълни ангажименти с меморандум между дружеството и Министерството на околната среда и водите.

В меморандума се предвижда дружеството да приеме обратно и да третира за своя сметка отпадъците, образувани от неизвестен генератор, които са били предадени на трети лица на територията на страната, но не са били екологосъобразно третирани.

Атанас Бобоков се оттегля като директор на "Монбат"

Атанас Бобоков се оттегля като директор на "Монбат"

Той остава председател на Съвета на директорите

Припомняме, братята Атанас и Пламен Бобокови, които са собственици и управители на "Монбат", бяха обвинени в организирана престъпна група за за търговия с боклуци. В рамките на разследването бе обвинен и зам.-министър в МОСВ Красимир Живков