96% от парите за чистене на сняг в София са похарчени. От планираните 26,3 милиона лева за цялата година до 30 септември са изразходвани 25,1 милиона. Това каза заместник-председателят на групата на "БСП за България" и на Комисията по финанси и бюджет на СОС Иван Таков. Той изтъкна, че няма яснота за какво се разходват парите от такса "Битови отпадъци", събрани от софиянци. Приходите от такса смет надвишават разходите с милиони левове. Има възможност за намаляването й, счита заместник-председателят на групата на БСП в СОС

Той обясни, че за 2019 г. те са с 40,6 милиона лева повече от изхарчените по План-сметката за чистотата на града. По думите му столична община получава от такса смет много по-високи приходи, отколкото разходва за чистене и сметосъбиране. Таков и допълни, че за 2020 г. приходите от същата такса са 224.4 млн. лева, но общинската администрация вече близо година не е представила размера на реалните разходи за почистване на столицата. Били са заложени 217 млн.лева, но не се знае колко от тях са изразходвани за тези дейности.

По думите му през тази година разликата е още по-голяма - предвидени са 220 млн.лева, а за първите девет месеца са фактурирани 158 млн. лева. Според него и тази година отново ще останат около 30 млн. лева от таксата, които няма да бъдат изразходвани по предназначение. Ето защо той иска ресорните заместник-кметове Десислава Билева и Дончо Барбалов да отговорят колко е разходът за 2020 г.

Фандъкова не е изненадана от снега, изненадана била една фирма

Фандъкова не е изненадана от снега, изненадана била една фирма

150 сигнала, свързани с паднали дървета, в столицата

Една от сферите, в които заложените пари не се използват, е за проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депа за отпадъци. Изпълнението там е по-малко от 60 на сто, каза Таков. Той даде пример, че за изграждане на трета и четвърта клетка на депо "Садината" почти нищо не се прави, както и за рекултивацията на депото "Долни Богров". Неизпълнение има и при почистването на улиците.

Той заключи, че единственото, което се изпълнява е изплащането на парите към сметопочистващите фирми. По думите му това не е случайно.