Партия АБВ е изпратила запитване до ЦИК за въвеждане на машинното гласуване. Това обяви на брифинг в централата на партията председателят Румен Петков.

"Отвратени сме, че 4 пъти правителството отлага въвеждане на машинно гласуване. На практика управляващите казват - "Има закон, но няма време да го изпълним", каза Петков.

АБВ с инициатива за въвеждане на машинно гласуване

АБВ с инициатива за въвеждане на машинно гласуване

Партията ще иска среща с вицепремиера Томислав Дончев

Той цитира какво пише в отговора. Запитването е било изпратено първо до вицепремиера Томислав Дончев, а той е препоръчал да бъде питана ЦИК.

А в отговора си от ЦИК обясняват, че няма как да се изпълни законът за въвеждане на машинното гласуване.

"Отговорът на ЦИК е, че ГЕРБ нямат никакво намерение да въведат машинно гласуване, защото ще възпрепятства изборния процес. В него пише, че размерът на средствата за осигуряване на машинно гласуване ще бъде определен с план сметка за 2020-2021 г. с постановление на МС след съгласуване с ЦИК", обясни Румен Петков.

По думите му, това се прави, за да не се даде време, за да не се проведе обществена поръчка и да се гарантира машинното гласуване в България.

Затова от АБВ настояват за незабавно стартиране на обществена поръчка.

Румен Петков коментира и обръщението на президента Румен Радев, че сваля доверието към правителството.

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3
Обновена

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

В обръщение към нацията президентът изтъкна, че България не е бунище

"За втори път в историята след 89 г. се случва това, първият път беше при президента Росен Плевнелиев. Разбирането на АБВ е, че междуинституционалният сблъсък вреди на обществото и на авторитета на страната. А от това ще загуби народът и държавата", коментира лидерът на АБВ.

Още една тема от днес коментира Петков - думите на американския посланик Херо Мустафа, че до дни ще САЩ ще забрани на корумпиран български политик да влиза в страната.

"Трябва да сме наясно уважаваме ли себе си като държава, трябва да се каже кога е направен записът със съобщението на Херо Мустафа, а той е направен преди 24 януари и е пуснат точно днес", каза Румен Петков, не пожелавайки да разкрие какво има предвид относно датата 24 януари.

До дни ясен първият корумпиран българин със забрана да влиза в САЩ

До дни ясен първият корумпиран българин със забрана да влиза в САЩ

Това ще е само първото име, закани се американският посланик Херо Мустафа

"Това не е правено и при Брежнев, не се прави така в уважаваща себе си демокрация", категоричен бе лидерът на АБВ.

Той каза, че не знае кой се визира в думите на посланика. "Но когато се произнася присъда, нещата са лоши, това е възпрепятстване на правосъдието, ако има доказателства, да ги дадат на властите", добави Румен Петков.

News.bg припомня, че на 24 януари от прокуратурата съобщиха, че са уведомили МВнР за двама руски граждани с дипломатически имунитет, които са действали като шпиони у нас. Заради имунитета, производствата срещу тях са спрени, но МВнР връчи нота на руския посланик, с която тези служители беше даден срок да напуснат страната.

В същата стилистика - с посочване на конкретна дата, но не и на събитие, руският посланик у нас Анатолий Макаров определи 21 октомври като водораздел в двустранните отношения. 

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

МВнР е уведомено

На брифинга стана ясно, че АБВ организира конференция за енергетиката на 16 февруари, на която видни експерти в областта ще обсъждат бъдещето на енергетиката в условия на климат и икономика и ще бъде направен анализ на средата.