Това, което ние трябва да направим към настоящия момент е да реализираме предвидените действия по съвместните ни планове с нашите съюзници и ако това предполага разполагането на многонационални сили, въоръжение и допълнителна техника, следва да се напарви това следва. Това заяви пред News.bg бившият министър на отбраната Ангел Найденов за българската батальонна група, нейните цели и предназначение.

Припомняме, че вчера военният министър Драгомир Заков намекна, че сме в ситуация, която предполага взимането на бързи, макар и непопулярни мерки. Той взе участие в срещата на военните министри на НАТО, на които се обсъжда укрепване на източния фланг на Алианса заради войната в Украйна.

Той обясни, че батальонната бойна група така, както била обявена, поражда много въпроси. Първо България до този момент има сертифицирани 6 батальонни бойни групи и това е една концепция, която се развива в България от години. Това, което вероятно имат предвид министрите на отбраната (сегашният Драгомир Заков и предишният Стефан Янев - б.р.), е българска батальонна бойна група да бъде допълвана с многонационален компонент, поясни Найденов.

Тагарев: Време е да прекратим театъра с българския батальон с дефицити

Тагарев: Време е да прекратим театъра с българския батальон с дефицити

Кабинетът да поиска НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство

Според него това е някакъв опит да се осуети разполагането на многонационални сили на наша територия, съобразно плановете за действие в ситуацията, в която се намираме сега - война в близост до границите на НАТО и необходимостта от разполагане на допълнителни сили и средства, съобразно плановете за възпиране и отбрана.

Ангел Найденов посочи, че след като се говори за дефицити, те са достатъчно добре оценени в българската батальонна бойна група. По концепцията за изграждане на батальонните бойни групи, те се изграждат на основата на механизиран батальон, като числеността се увеличава до 1000 - 1200 военнослужещи.

Това са самостоятелни технически единици, които имат собствени ПВО системи, имат собствена логистика и имат групи за разузнаване. Вероятно в тези области са идентифицирани от военното командване дефицити, каза Найденов.

Една батальонна група не можела да защити националната ни сигурност

Една батальонна група не можела да защити националната ни сигурност

Проблем за страната ни - не бойната техника, а комуникацията със съюзниците

Той не мисли, че може да се говори за неутралитет от страна на България особено тогава, когато имаме общи действия в рамките на колективната ни отбрана. Батальонната бойна група няма как да бъде създадена единствено и само от българи поне от вида, в който се разглежда от политическото ръководство и ръководството на МО, отбеляза Ангел Найденов.

Той напомни, че когато бил внесен проектът за закупуването на бронирани машини за сухопътните войски през 2018, това била концепция за необходимите ни 150 бронирани машини за оборудването на 3 батальонни бойни групи.

Найденов заяви, че ако трябва да съдим по изявленията на специалните ни служби, няма пряка военна заплаха за България. Бихме били обаче наивници, ако си мислим, че няма рискове за страната ни.

Русия ще поддържа ли миговете ни, или..., пита Радев в Букурещ
Обновена

Русия ще поддържа ли миговете ни, или..., пита Радев в Букурещ

„Европейската система за сигурност рухва пред очите ни“