Агенция "Пътна инфраструктура" предлага социалистите да посочат експерти, които да се заемат с оценяването на качеството на пътните настилки в страната.

Това става в отговор до народните представители от Парламентарната група на "БСП за България" в 44-то Народно събрание. Припомняме, депутатът от БСП Елена Йончева внесе официално искане в АПИ за изготвяне на независима експертиза за качеството на изгражданите в момента и в последните години пътища. Повторното искане бе подкрепено с допълнителни подписи. Мотивът на вносителите на сигнала е, че проектанти и строители са принудени да правят компромиси, за да печелят обществени поръчки.

От Камарата на строителите няколко пъти публично поискаха помощ срещу нападките на депутата Йончева, които според тях са набеждаване.

Въпросът беше остро поставен след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха над 20 души.

Инж. Дончо Атанасов ще разследва себе си по сигнала на БСП

Инж. Дончо Атанасов ще разследва себе си по сигнала на БСП

Атанасов отговаря за поддържане на републиканската пътна мрежа

АПИ заявяват, че са анализирали нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка. Установено е, че според разписаните процедури в нормативните актове експретиза може да се направи само за етапа на строителство на пътната инфраструктура. Не е предвиден ред, по който да бъдат правени изследвания на вече готовите пътни обекти и след въвеждането им в експлоатация.

"Предвид широкия обществен интерес, както и политизирането на въпроса, АПИ предлага на ПГ "БСП за България" да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция "Пътна инфраструктура" да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит.

В отговора се посочва, че евентуалното съгласие за експертиза е необходимо да бъде предшествано от уточняване на вида изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.