Атлантическият съвет на България изказа опасения, че руската шпионска мрежа у нас, която понесе загуби през последните две години, може да възстанови влиянието си заради действията на служебното правителство. Повод за това е уволнението на досегашния шеф на ДАНС Димитър Георгиев, под чието ръководство бяха направени поредица от разкрития за действащи у нас руски шпиони.

"Да не би Георгиев да е предложен за уволнение, защото накърни "престижа" на Кремъл в България, когато беше разбита руска шпионска резидентурна група, а за две години и половина България изгони осем руски "дипломати"? Припомняме, че ДАНС активно участва в неутрализирането на част от руската агентурна мрежа в България, прикрита зад дипломатически имунитет в посолството на Руската федерация в София, както и шпионска мрежа от български граждани, състояща се от настоящи и бивши военни офицери." - се казва в изявление на АСБ.

Атлантиците напомнят, че един от членовете на мрежата е лично назначен от настоящия служебен министър-председател Стефан Янев на висок пост в Министерството на отбраната през 2017 г., когато Янев беше служебен министър на отбраната - по време на първото служебно правителство на Радев. Именно назначеният от него е човекът, заснет от скрита камера как снима от компютъра си класифицирана информация.

"Вярно ли е, че първото нещо, което Стефан Янев е поискал от ДАНС е информация именно за операциите по линия на руския шпионаж? Приятел ли е и на Румен Радев арестуваният бивш офицер от Министерството на отбраната? И как така, точно сега, някой реши, че председателят на ДАНС е уронил "престижа" на службата, отдавна известна като "миролюбива" и "сговорчива" спрямо руските агенти в България? С други думи - доскоро България се славеше като държава със сравнително мек контраразузнавателен режим за руските шпиони. И когато картината започна да се подобрява, въпреки че има много още какво да се желае, изведнъж престижът на ДАНС е бил "уронен". Или може би Димитър Георгиев урони "престижа" на службата за това, че в последните две години няколко пъти бе на посещение в САЩ и се срещна с ръководителите на съюзническите специални служби, а нито веднъж в същият период не ходи в Москва?" - коментират от АСБ.

От организацията поставят и въпроса за назначенията на хора с отнет достъп до класифицирана информация:

"Защо Румен Радев назначи точно Бойко Рашков за служебен министър на вътрешните работи, след като той е с отнет достъп до класифицирана информация? Знае ли президентът причините и мотивите, заради което му е отнет достъпът? Защо Радев допуска за втори път, след бившия си началник на кабинета Иво Христов, а днес евродепутат от БСП, на най-висши постове в държавата да бъдат назначени хора без право да имат достъп до топ секретна информация?

Кой може да гарантира, че такава информация не е докладвана веднага в Москва?"

Според АСБ, причина за уволнението на Димитър Георгиев като ръководител на ДАНС е това, че е нарушил неприкосновеността на агентите на Кремъл в България. "И затова сега Империята на Злото отвръща на удара. Отмъщава си по различни пътища, включително и чрез свои "приятели" на власт на "Дондуков" 1 и 2." - поясняват от неправителствената организация.

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Обискирани са няколко адреса...

"Но това е само едната страна на въпроса.

Другата е дали Кремъл отново ще получи свобода за действие в България?

Как можем да сме убедени, че от тук нататък Москва няма да получи достъп до цялата събрана досега информация от течащите в момента разработки и операции по руското направление?

Ще успее ли Кремъл спокойно да запуши пробойните в руската агентурна мрежа в България? С други думи - да попълни навреме "бойните загуби" на тихия фронт?

Ще се почувстват ли руските специални служби отново сигурни и спокойни в нашата държава?

Ще бъде ли българското контраразузнаване задълго неутрализирано?" - питат още от Атлантическия съвет.