Повече от денонощие врачанското село Зверино е без ток. Същото е положението общо в 20 населени места в Северозападна България, съобщиха от Общината. Днес екипите на ЧЕЗ очакват помощ от София, за да се справят авариите.

Жителите на Зверино се оплакват, че 36 часа никой не ги е информирал какво се случва и кога ще бъде възстановено електроподаването. Твърдят, че проблемът е от години - без ток са много често и през зимата, и през лятото.

Хората от селото, сред които има и много млади семейства с деца, очакват обяснение от ЧЕЗ и обезщетения. Без частично или пълно електроснабдяване са населени места от общините: Враца, Мездра и Роман. В община Враца - Баница, Оходен, Мало Пещене, Голямо Пещене, Горно Пещене, Мраморен и частично в Бели извор, Власатица, Косталево, Лиляче и Лютаджик.

14 села остават частично или цялостно без ток в Старозагорско

14 села остават частично или цялостно без ток в Старозагорско

Мобилизирани са над 60 екипа

В община Роман - Роман - кв. "Сухо поле", Хубавене, Караш, Средни рът, Струпец, Радовене, Камено поле и Долна Бешовица. В община Мездра - Горна Кремена, Долна Кремена, Кален, Цаконица, Горна Бешовица, Ребърково, Люти Брод, Зверино, Оселна, Елисейна, Зли дол, Очин дол и Крета.

Причините за прекъсването на електрозахранването са паднали стълбове и прекъснати жици на средно и ниско напрежение, вследствие тежестта на мокрия сняг.

Без електрозахранване и очаквано включване през деня, по данни на ЧЕЗ, са Долна Бешовица към 18.00 ч., Камено поле, Струпец, Синьо бърдо към 16.00 ч., част от Роман и Стояновци към 13.00 ч., Кунино и Радовене към 12.00 ч., Средни рът към 10.00 ч., частично в Мездра, Боденец и Крапец към 23.45 ч., Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Горна Бешовица, Цаконица, Типченица и Люти Дол към 18.00 ч., Царевец, Старо село, Крета и Дърманци към 16.00 ч., част от Враца - ул. "Алеко Константинов", "Амур" и "Ангел Грамчев", стоянка в Ученически комплекс и постройка в Индустриална зона към 18.15 ч., Лиляче към 16.00 ч., Лютаджик към 07.30 ч.

Авария остави без ток два квартала в Перник

Авария остави без ток два квартала в Перник

Проблеми в електрозахранването има и в няколко радомирски села

Без ток са 41 места в Ловешко, съобщиха от БНР. Заради усложнената все още зимна обстановка, минусовите температури и проблемите с електрозахранването кметовете на общините Ловеч, Троян и Тетевен обявиха днешния 7 февруари за неучебен.

Няма да учат и децата в община Габрово. Заради усложнената зимна обстановка и трудното придвижване затворени остават също учебните и детски заведения в севлиевските села.

Все още има населени места в родопската част на Пазарджишка област, които са без ток. Причината са аварии по електропроводите след падналия сняг .

В област Велико Търново без ток все още са 24 населени места в четири общини. До много от селищата достъпът е труден и тежка техника на общините помага на екипите на енергодружеството да стигнат до електропроводите.

15 населени места в Русенска област остават без ток и вода. Това съобщи заместник-областният управител на Русе Валентин Колев. Засегнатите населени места са в общините Бяла, Две могили и Борово. Причината е скъсан далекопровод след обилния снеговалеж миналата нощ.

Военни помагат на населението в усложнената зимна обстановка в област Русе. От 8.25 часа тази сутрин екип от един сержант и един войник от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти - Русе с автомобил с висока проходимост помагат за изтегляне на закъсали автомобили и отстраняване на проблеми в електропреносната мрежа в района на град Две могили.

Без вода са 2/3 от град Мездра и села от общината, в Роман и околните населени места и в някои врачански села.