Авиоремонтният завод "Авионамс" в Пловдив не е получил официален документ от руската страна, с който да се изиска връщане на свидетелството на ремонтна организация, издадено от разработчика "Вертолети Русия", информира БНТ. Това заяви изпълнителният директор на фирмата Йордан Новаков.

По думите му лицензът продължава да действа до края на неговия срок - 22 декември 2022 година. Той допълни, че в началото на месеца Русия е уведомила "Авиоманс", че не могат да изпратят одитен екип в страната, поради санкциите на ЕС.

"Без значение какво писмо сме получили, без значение какво е казала Захарова, има процедура, по която това да се случи - някой на нас трябва да ни изпрати и къде е записано това решение на руската страна и да ни постави срок, в който ние да върнем тези свидетелства. Към днешна дата такова нещо няма. За нашия екип това свидетелство е действащо до 22.12.2022 година.", категоричен е той.

В момента в "Авионамс" се ремонтират молдовски вертолети. Молдовската въздухоплавателна агенция одобрява и приема всички извършени дейности, като по този начин гарантира безопасността на летателната техника.

Припомняме, че миналата седмица говорителя на руското МВнР Мария Захарова съобщи, че Русия отнема лиценза на два български и един чешки авиоремонтен завод. Тя посочи, че по този начин се прекратява предоставянето на услуги по техническата поддръжка и капиталния ремонт на вертолети "Ми", тяхното абонаментно обслужване, а също и доставките на резервни части и компоненти.

От синдикат "Отбрана" търсят съдействието на Драгомир Заков за заводите с отнети лицензи

От синдикат "Отбрана" търсят съдействието на Драгомир Заков за заводите с отнети лицензи

Именно тези предприятия са от особено значение за нашата национална сигурност