Пролетта е сезонът, когато природата се събужда, цветята разцъфтяват и това е весел празник за всички. Азербайджанците празнуват идването на пролетта със своя много обичан трихилядолетен традиционен празник - Новруз (Нов ден).

Като празник на пролетта, подновяването и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие, но празненствата започват преди това, с четирите вторника преди Новруз.

Вторниците олицетворяват елементите на живота - водата, огъня, въздуха и земята. Новруз е семеен празник, като цялото семейство се събира заедно около хубаво наредена с вкусни национални ястия и сладкиши трапеза. Новруз, който е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, подкрепя толерантността и културното разнообразие, допринася за солидарността, приятелството и мира.

По инициатива на Азербайджан на 23 февруари 2010 г. на 64-тата сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз, като се има предвид, че традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и древните обичаи на цивилизациите на Изтока и Запада.

Новруз обединява различни етноси, народности, етнически групи, държави, политически строеве, идеологии, истории и съвременни култури. Това е феноменално културно събитие, което създава социална, политическа, културна, психологическа хармония и мир между народите.

Новруз е празникът на обновяването на човечеството и мира по целия свят. В основата на този празник е ритъмът на промяната на природата в течение на времето. По време на празника основното условие е да се създаде глобална хармония между природата, обществото и времето. Новруз е идеята за мира, който отстранява всички противоречия и конфликти.

Новруз има обширна география - простира се от Евразия до Северна Африка, от Сибир до Югозападна Азия, Египет и други държави в Северна Африка, от Саха-Якутия в Азия до Балканите в Европа, от Уйгуристан в Китай до тюркските държави в Северна Русия, а оттам до страните на Югоизточна Азия.

Празникът се отбелязва официално и неофициално в цяла Евразия от Китай до Испания, от Сибир до Финландия, в страните на Северна Африка, в тюркските държави и други държави, където живеят тюркски народи (Азербайджан, Турция, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан, Русия, Украйна, Молдова, Гърция, България, Китай, Иран, Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Ирак, Египет), както и в редица арабски страни, обяснява в интервю проф. Д-р Сейфеддин Рзасой.

За трети път се събираме да празнуваме Новруз, заяви посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбенова.

Това, което прави Новруз универсален е чувството на любов и филантропия, които никога не избледняват, подчерта тя.

По думите й това е празникът на равенството между хората.

И тази година празникът бе отбелязан у нас с концерт, като в музикалната програма бяха представени азербайджански джаз композиции в изпълнение на българска група с ръководител Минко Ламбов.