Българската агенция за безопасност на храните не може да се съгласи с твърденията на "Активни потребители" за това, че "по-голямата част опасните храни у нас стигат до пазара" и че "изяждаме около 90% от тях". По този начин БАБХ реагира на твърденията на д-р Сергей Иванов от "Активни потребители", че негодните храни стигат до училища и болници, съобщи bTV.

От миналата 2020 година, в част от проверките на млечните продукти в търговската мрежа, съвместни с други органи, бяха включени и представители на Асоциация "Активни потребители". Представителите на асоциацията имат инициативата за избор на обекти, които да бъдат проверени, както и за избор на храни, от които да бъдат взети проби за лабораторно изпитване. Контролният орган прилага прозрачност също в информирането на обществото и заинтересованите страни по отношение на констатираните резултати и предприетите мерки след извършените проверки.

Антикорупционният фонд пак погна БАБХ заради инсинераторите за животински отпадъци

Антикорупционният фонд пак погна БАБХ заради инсинераторите за животински отпадъци

БАБХ продължавала порочната практика да дава допълнителни средства на едни и същи облагодетелствани изпълнители

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва официален контрол на всяко ниво от производството, преработката, съхранението, вноса и търговията с храни, изцяло основан на законодателството в сектора.

Припомняме, че само преди дни Антикорупционният фонд пак погна БАБХ заради инсинераторите за животински отпадъци. Те посочват, че с четири анекса от 15 декември 2020 г. БАБХ е удължила сроковете на действащите договори за обезвреждане на животински отпадъци, сключени през 2018 г. с фирмите изпълнители "Син кръст 2016" ООД (с ново име от 12 октомври 2020 г. "ИДДД Логистик" ЕООД) и "Еко БГ - СЖП" ЕООД.

Преди година Антикорупционният фонд осъди БАБХ да предостави информация за инсинераторите за животински отпадъци.