Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще приеме връщането в България от Кралство Норвегия на кучето Рая от породата чихуахуа.

Малката чихуахуа идва като подарък от България за норвежко семейство. Оказва се, че то е продадено на цена, която е 10 пъти по-висока отколкото в България. Там е продадено за над 2000 лв., а тук подобни породи струват около 200- 300 лв. Това каза Явор Гечев от "Четири лапи" в ефира на bTV.

Това е доходоносен бизнес канал и в него участват превозвачи, ветеринарни лекари, търговци и развъдници.

Кравата Пенка доказала нуждата от реформа в БАБХ

Кравата Пенка доказала нуждата от реформа в БАБХ

НПО иска дирекция "Хуманно отношение към животните"

Българи от Тервел, които живеят в Норвегия, са отишли при местен ветеринарен лекар, който е издал фалшиви документите за кучето, добави Гечев. Нашата проверка сочи, че той не е имал право да практикува, не е бил регистриран като ветеринарен лекар и към момента на издаване на документите не е имал регистрирана ветеринарна практика, поясни той. Агенцията по храните му е издала само предписание за това, след като са го посетили само два месеца преди това.

Моята надежда е, че Агенцията по храните ще си научи урока и вече ще има завишен контрол, каза още Гечев.

Кучето може да бъде осиновено или да си го вземат обратно, след като мине карантинен период и документите му бъдат оправени, обясни той.