Голяма част от българите имат проблем с писменото изразяване при подаване на документи за кандидатстване за работа.

Автобиографиите и мотивационните писма на кандидатите са с правописни и пунктуационни грешки, а документите са неправилно форматирани.

Това съобщи меркетинг мениджърът и кариерен консултант Надежда Михайлова, цитирана от БНР.

Да използваме готов формуляр за автобиография от интернет, да внимаваме при попълването му, както и да прилагаме паспортна снимка посъветва Надежда Михайлова от jobtiger - една от големите фирми за посредничество при набиране на персонал.

"Оформлението на документите е под всякаква критика и начинът, по който се форматират автобиографиите например, е стряскащ. В интернет има много информация, има различни видове бланки, включително и унифициран европейски формат," категорична е Михайлова.

"Прави впечатление, че много малко от хората използват готови модели или шаблони, които улесняват работодателя и от друга страна е липсата на старание. Честа грешка, която правят младите хора е да прилагат неподходящи снимки, от купони или ежедневни," обясни още кариерният консултант.

"Моят съвет към всички, които по някакъв начин се представят в писмен вид, е да обръщат внимание на външния вид на документите, както и на имената, с които ги кръщават," каза Надежда Михайлова.