До 10 000 души, ако дойдат в България, няма да има никакъв проблем да бъдат приети, настанени, прегледани, да им бъдат посрещнати първоначалните нужди. Това заяви пред БНР Милена Николова, програмен асистент в представителството на Международната организация по миграция в България.

Тя е категорична, че по-големият поток мигранти не е повод за тревога.

Експертът посочи, че до момента всички данни показват, че към нашата граница няма никакъв натиск. Според нея това се дължи на политически причини.

Бойко Борисов и Ердоган разговарят в Анкара

Бойко Борисов и Ердоган разговарят в Анкара

Кризата в Сирия и бежанците ще са основните теми

Николова е на мнение, че целта на Ердоган е да праща мигранти не към България, а към Гърция, където натискът вече е много сериозен. "На практика виждаме, че Гърция изнемогва. Тя няма как да се справи без помощ от Европа", подчерта Николова.

Тя увери, че България е напълно готова да приеме нова бежанска вълна. По нейни думи след случилото се през 2013 г. страната ни е повишила капацитета си значително в тази област - както като места за настаняване, така и като възможности от държавните институции и организациите, които са на терен: международни или неправителствени.

"В момента възможностите да се приемат бежанци са много високи. Има пълна готовност", отново подчерта Николова.

По нейни данни приемателните центрове и лагерите, където се настаняват бежанци, в момента са запълнени на "почти нулев капацитет".

Относно опасенията, че мигрантите може да пренесат коронавируса, Николова обясни, че със същия успех вирусът може да бъде пренесен от български гражданин, който се връща от чужбина и не бива двете теми да бъдат автоматично свързвани.

Тя потвърди готовността на властите, които посрещат мигрантите на първа линия, да преглеждат влизащите в страната превантивно.

Припомняме, в събота премиерът Бойко Борисов успокои, че по нашата граница е спокойно. А военният министър Красимир Каракачанов с хеликоптер прелетя над границата, за да се увери за обстановката.

На място беше и вътрешният министър Младен Маринов. Малко преди това бе обявено, че жандармерията е мобилизирана да опази границата ни от мигрантска вълна.

Днес стана ясно, че малки групи мигранти са забелязани край границата ни с Турция.

Днес предстои среща на премиера с турския президент Реджеп Таийп Ердоган, на която двамата ще обсъдят мигрантската криза.

Анкара отвори портите: Прати над 100 000 бежанци в ЕС
Обновена

Анкара отвори портите: Прати над 100 000 бежанци в ЕС

Турция се готви за нова бежанска вълна от Сирия