Бях уволнен и като директор, и като редови лекар ортопед. Това каза проф. Асен Балтов в ефира на bTV и разказа:

В онзи ден аз имах операция, влязох в операционната и по-късно, когато се качих в моя кабинет, получих бланка с 6 въпроса, след това бях извикан от директорския кабинет и проф. д-р Иван Поромански ми казаха: Асене, ние не може да работим заедно и бях уволнен.

Преди два дни изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" в момента проф. д-р Иван Поромански заяви, че Балтов е уволнен заради нарушаване на етични кодекс и поясни, че уволнението му не е политическо и призова да се покаже цялата заповед от 3 страници.

Балтов каза, че са го уволнили, заради нарушаване на "някакви етични кодекси". Да те уволнят като обикновен лекар, трябва да има повече от сериозна причина. Това уволнение е абсолютно политическо, бе категоричен той.

Проф. Асен Балтов уволнен от "Пирогов"
Обновена

Проф. Асен Балтов уволнен от "Пирогов"

Медикът научил от медиите за освобождаването си от поста

Асен Балтов смята да търси правата си по съдебен път.

Попитан дали вижда за себе си път към политиката, той бе категоричен, че няма да се заеме с политическа дейност. "Това е работа на политиците", бе категоричен Балтов. Припомняме, че именно Балтов е едно от имената, които се завъртяха в публичното пространство като възможна кандидатура на ГЕРБ за президентските избори.

Борисов крие до последно кандидата за президент на ГЕРБ, за да не го докопа Радев

Борисов крие до последно кандидата за президент на ГЕРБ, за да не го докопа Радев

Ако името му стане ясно по-рано, щяло да има атака към него

По темата с идеята за изграждане на "малък Пирогов", изнесен на Черноморието, и попитан дали има лична връзка с Царево, Балтов заяви, че това е туристически град и той има вила там.

По отношение на здравния министър, той поясни, че Кацаров е искал да намери пробойни рани в неговата работа. Той е категоричен, че страдат и другите лекари надолу по веригата заради неговото уволнение.

Медици от „Пирогов“ протестираха пред президентството

Медици от „Пирогов“ протестираха пред президентството

Лекарите имат готовност за нови протестни акции...

Балтов потвърди, че е писал писмо до ДАНС през 2017 година, както и че е имало не малко уволнени по време на медицинските протести, а самите протести не са били оправдани.

Припомняме, през юли ръководството на спешната болницата беше сменено от здравния министър Стойчо Кацаров с мотива за извършени злоупотреби и точене на Здравната каса.

Резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания.

Отстраняването му от поста накара колегите му дни наред да излизат на протести пред сградата на спешния институт.

Министерство на здравеопазването заяви, че няма никакво отношение по въпроса с уволнението на проф. Асен Балтов. Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала, посочват от министерството, но поради големия обществен интерес , министър Стойчо Кацаров е поискал информация за случая от шефа на "Пирогов" Иван Поромански. Преди това в министерството не е постъпвала информация.