БЧК отваря центрове за домашни грижи за възрастни във Видин, Монтана и Белоградчик. Това каза заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска, съобщи БНР. Очаква се новите центрове да обгрижват около 300 възрастни. Така общият брой на потребителите на услугите на Центровете " Домашни грижи" ще е общо около 700. Проектът се подкрепя и реализира със съдействието на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, с партньорството на Асоциацията на общините в Норвегия.

Досега отворените центрове на БЧК "Домашни грижи" са във Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол.

С 690 хил. лв. БЧК подпомагат 30 000 социално слаби с листовки и хигиенни материали

С 690 хил. лв. БЧК подпомагат 30 000 социално слаби с листовки и хигиенни материали

Тези пари са от Американската агенция за международно развитие (USAID)

Нашите медицински сестри извършват всички необходими манипулации, назначени от лекарите, като превръзки, инжекции, грижа за декубитус, защото имаме лежащо болни пациенти, които имат нужда от по-сериозни грижи в тази посока, коментира още Тодоровска. Освен това домашните ни помощници подпомагат личната хигиена, хигиената на дома, пазаруване, готвене - неща, които са свързани с бита на всеки един от нашите потребители, а той не може сам да си ги реализира, не може сам да си ги приложи в домашна среда.

Ние на практика помагаме, за да доставяме лекарствата, за да могат хората да се чувстват не изолирани, а напротив обгрижени с много внимание", каза заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска.