Влаковете са на 35-40 години и са технически изправни. Пътниците могат да бъдат спокойни, защото ако влакът не е технически изправен, той няма бъде допуснат да превозва пътници.

Това увери пред bTV началникът на "Пътнически превози" - Пловдив Ангел Даскалов по повод изгорелия до основи влак София-Бургас на гара Коньово снощи.

Даскалов допълни, че компетентните органи ще направят още един преглед на влака през деня, за да се установи причината за изгорялата мотриса.

"Движението е възстановено още от 4:30 часа тази сутрин и всички бързи влакове са пристигнали навреме", посочи Даскалов на въпрос възстановено ли е движението на другите пристигащи влакове.

Горя бързият влак на гара Коньово
Обновена

Горя бързият влак на гара Коньово

Пътниците са евакуирани

Комисар Владимир Демирев, началник на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", заяви, че най-важното, което се е направило, е, че са евакуирани хората и няма загинали.

"Не може да кажем каква е причината за изгорелия до основи влак, тъй като по случая работи специализирано звено на Министерството на транспорта", каза още той на въпрос какво е довело до пожара във влака.

Той поясни, че веднага след подадения сигнал от страна на машиниста са пристигнали служителите на пожарната, които са се заели с гасенето на пожара.

Демирев изрази съжаление, че с наличните пожарогасители няма как да бъде изгасен изцяло пожарът.

Пътниците от горелия влак се прибраха в Бургас

Пътниците от горелия влак се прибраха в Бургас

Няма пострадали хора от влака София-Бургас

"Всички излязохме за около 3-4 минути от горящия влак. Мисля, че това е причината, поради която няма пострадали, защото не бяхме много хора в самия влак и пламъкът в начало не беше толкова много", разказа една от жените пътуващи във влака - Милена.

Даниел Тичков, друг пътник във влака, коментира, че за кратко е имало известна паника, но в крайна сметка всички са успели да слязат навреме. Той допълни, че младо момче се опитало да гаси пожара с ръчен пожарогасител и в резултат на това е леко обгазено.

Министърът нарежда какво да заключи разследването на пожара във влака

Министърът нарежда какво да заключи разследването на пожара във влака

Тъй като няма застраховател, който да е заинтересован от истинската причина

Пътниците коментират и различни версии за възникналия пожар във влака. Някои от тях са усетили миризма "на кабел", и по този повод заявиха, че не са малко случаите на пожари в старите влакове на БДЖ, причинени от късо съединение.

Други посочват, че пламъците са били главно около тоалетната на единия от вагоните и някой може да е пушил цигари там.