Няма да бъдат налагани глоби при отбиване на тежкотоварно превозно средство, когато това касае изчакване за преминаване през ГКПП "Дунав мост" при Русе. Това уверение е получила Камарата на автомобилните превозвачи в България от Агенция "Пътна инфраструктура" и Националното тол управление.

От Камарата припомнят, че, за да се справят с тапите от камиони край Русе, вътрешното министерство реши да отбива тежкотоварните превозни средства в три съседни на Русе области - Стара Загора, Велико Търново и Разград.

Софтуерен контрол на опашките е решението за Дунав мост

Софтуерен контрол на опашките е решението за Дунав мост

Румъния пречи на изграждането на нови мостове през Дунав

Това ще доведе до нарушаване на зададения маршрут в маршрутната карта, която шофьорите са длъжни да закупят, за да преминат по платената част на републиканската пътна мрежа, отбелязват от КАПБ.

По тази причина от Камарата са призовали АПИ и НТУ в такива случаи наложените санкции да бъдат преразгледани, тъй като става въпрос за форсмажорни обстоятелства.

КАПБ настоява и за удължаване на срока на маршрутните карти, който обичайно е 24 часа от момента на нейното издаване, но в настоящата ситуация той трябва да бъде най-малко 72 часа, защото нито един шофьор или собственик на транспортна фирма не знае кога дадено превозно средство ще премине през ГКПП "Дунав мост"-Русе.

Автомобилните превозвачи: Мерките за трафика на Дунав-мост ще задълбочат проблема

Автомобилните превозвачи: Мерките за трафика на Дунав-мост ще задълбочат проблема

Преминаването през пункта при Русе отнема 20 часа, според КАПБ