Британската телевизия Би Би Си пусна още един документален филм за социалните домове в България, съобщава БНТ.

Телевизията излъчи документалния филм "Скритите деца на България" на Кейт Блюит, която се връща България, за да проследи съдбата на три деца от дома в Могилино, чиято история разказа през 2009 г.

Тогава филмът провокира реформа и замяната на домовете с по-малки центрове от семеен тип.

Сега Блюит се среща със същите деца в новите центрове. Изводът й е, че въпреки промените, условията на изолация и отношението към децата са същите.

През миналата седмица три организации поискаха съдът на ЕС да образува дело срещу Европейската комисия, защото отказва да спре финансирането за изграждането на такива домове у нас.

Организация "Интернационал за правата на хората с увреждания" публикува доклад относно ситуацията с домовете за сираци в България.

От социалното министерство излязоха с позиция по казуса.

МТСП отрича да има нарушения на човешките права в домовете за деца

МТСП отрича да има нарушения на човешките права в домовете за деца

Министерството разкритикува доклад на Интернационала за правата на хората с увреждания

"Изложените в доклада на организацията факти и обстоятелства са тревожни и ще бъдат проверени", се казва в позицията на министерството. "Социалното ведомство не приема от единични случаи да се правят генерализирани изводи за грижите за деца в България", отбелязват от ведомството.

Допълва се, че по обективен анализ на предприетата от правителството през 2010 г. реформа за деинституционализация на децата в Република България може да се направи само ако се анализират всички предприети законодателни и други мерки, а не да се правят изводи само от един ограничен кръг подбрани услуги.

Проверка е установила, че всички деца и младежи в центровете са в добро състояние, забелязва се напредък в развитието и социалните умения и добро качество на грижа за тях.