На 14 март 2020 г. изтече мандатът на инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Затова напомнят Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Народното събрание избира инспекторите и Главния инспектор не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на мандата им

До настоящия момент Народното събрание не е предприело никакви стъпки по отношение организирането и провеждането на този изключително важен за съдебната система и за обществеността избор.

Сегашната ситуация напомня положението с предишния състав на ИВСС, който беше оставен да работи от НС близо 2 години след изтичане на мандата му, добавят от БИПИ.

Подобна демонстрация от страна на парламента изпраща изключително лош сигнал към обществеността, особено в сегашните предизвикателни времена. Чрез отказа да изпълни конституционните си задължения, Народното събрание влияе негативно не само върху условията за нормално функциониране на съдебната власт, но и върху демократичната институционална инфраструктура, заявяват те.

Според БИПИ сроковете за избор на инспектори и главен инспектор на ИВСС отдавна са изтекли. Каквото и действие да предприемете оттук нататък, то трудно ще промени продължаващата ерозия в публичните институции, включително и в парламента.