Българската задгранична общност може да бъде потенциал за решаване на проблема с недостига на работна сила. Това сочи анализът "Българите по света и държавната политика", представен от Българска стопанска камара.

Анализът е подготвен от работна група, оглавена от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, с експерти от агенцията и министерствата на външните работи, образованието, социалната политика, правосъдието и вътрешните работи, както и неправителствени организации.

Документът вече е представен пред правителството и след обществено обсъждане ще бъде внесен за одобрение, пише Money.bg.

Едно от предложенията е да се въведе нов документ - лична карта, която удостоверява български произход и дава привилегии при кандидатстване за виза или наемане на работа.

Предлага се още Агенцията по заетостта или лицензирана фирма да осигурява връзката между работодателите, търсещи служители, и българите зад граница.

Със специален закон - за трайно заселване, ще се създадат облекчения за етнически българи, желаещи да се заселят в страната.

Предлага се създаването на фонд за подпомагане и настаняване, общините пък ще съдействат с жилища и дори селскостопански земи за обработване.
"Може да се помисли за въвеждане на квоти за общините на базата на демографска информация", пише още в доклада.

Сред идеите е да се приеме изцяло нов закон за българите в чужбина, както и да се създадат национален съвет по проблемите на задграничната общност и парламентарна подкомисия.