Телешко месо, отказано от Турция, е пуснато на пазара в Хасковско, съобщава БНР.

Близо 10 тона телешко месо е пуснато на пазара в Хасково и областта при съмнителни условия на контрол.

Базираната в Австрия неправителствена организация „Ангели за животните” сигнализира, че 130 телета от Австрия с доставка до Турция са върнати по неясни причини.

Пратката е пристигнала на граничния пункт Капъкуле на 22 април.

В продължение на две седмици те са престояли без храна и вода в затворени камиони в така наречената ничия зона между Турция и България. След като биват транспортирани в кланица край Харманли, където ветеринарен лекар установява, че животните са изтощени, гладни, жадни, а камионите са пълни с изпражнения, животните са изклани, а месото им пуснато в търговската верига.

13 от телетата са починали, а 20 са изчезнали.

На 10-ти май е вдигната възбраната върху останалите 97 телета. Те са заклани и месото е изследвано.

Според директора на Инспекцията по храните в Хасково Георги Станков месото е годно за консумация. 

„От въпросните животни са взети проби, които са изследвани в лабораторията в Пловдив. Резултатите, които получихме, са отрицателни, месото е годно за консумация. Съгласно заповед на изпълнителния директор, трябва да се реализира на територията на област Хасково”, изтъкна той.

Междувременно от БАБХ заявиха официално, че информацията е абсолютно невярна и подвежда потребителите, като заявяват категорично, че въпросното месо е годно за консумация.

Става ясно, че телетата не са били допуснати в Турция по административни неточности, не е имало никакви съмнения за заболяване на животните. Те са насочени за санитарно клане в най–близката кланица на територията на България.
На добитото месо са направени всички необходими лабораторни изследвания, които са доказали, че месото е годно за консумация.