Близо 50 000 души в София са използвали "зелен билет" заради мръсния въздух в столицата, информира bTV.

Столичната община за първи път тази година въведе извънредната мярка за градския транспорт, след като сутринта нивата на замърсяване на въздуха бяха критично високи.

Пътуваме със  "зелен билет" в София днес

Пътуваме със "зелен билет" в София днес

Причината - мръсния въздух

Към края на днешния ден данните показват, че са купени общо над 47 000 билета. През 2018 г. за такъв подобен ден са отчетени 23 000 "зелени билета".

Причината е нивата на фините прахови частици, които превишават 4 пъти допустимата стойност от 50 микрограма на кубичен метър в София.

Билетът струва 1 лев и важи за всички линии на градския транспорт за деня. Безплатни ще бъдат и буферните паркинги към линиите на метрото. Те са разположени по линиите на метрото на бул. "Цариградско шосе", бул. "Черни връх", бул. "Ломско шосе", бул. "Александър Малинов" и на бул. "Драган Цанков".

10 акта състави Столичният инспекторат за замърсяване на въздуха

10 акта състави Столичният инспекторат за замърсяване на въздуха

Проверени са 42 обекта

Продължават и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в града.

"Зелен билет" може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на Столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение https://sofia.mpass.bg.

На сайта https://air.sofia.bg гражданите имат възможност да се информират в реално време за измерваните стойностите на ФПЧ и прогнозите за следващите два дни.

Софиянци на протест срещу мръсния въздух

Софиянци на протест срещу мръсния въздух

Издигнати бяха лозунги като "Отровихте ни живота", "Искаме да дишаме" и "София не диша"

Припомняме, че вчера софиянци протестираха заради мръсния въздух.

По време на заседанието на Столичния общински съвет вчера стана ясно, че фините прахови частици през тази година са намалели.

Мръсният въздух предизвика и раздор в СОС между десните и Йорданка Фандъкова.