Фандъкова да изпълни мерките за чист въздух, вместо да обжалва присъдата. Това заяви независимият общински съвет Борис Бонев.Той внесе в Столичния общински съвет декларация, която да бъде подкрепена от всички общински съветници, с призив кмета и управляващите София да се захванат за работа, вместо да протакат решаването на проблема.

Чистият въздух е основно човешко право и опасното замърсяване на столицата трябва да бъде прекратено на всяка цена. То убива по 900 софиянеца всяка година по данни на СЗО, като особено уязвими са децата, по-възрастните и хората с хронични заболявания, заяви Бонев.

Според градските активисти от Спаси София, решенията за проблемите с мръсния въздух са директно и недвусмислено посочени в присъдата на съда. В нея се настоява за засилване на програмата за безплатна подмяна на печки и въвеждане на поетапна забрана за отопление на твърдо битово гориво, както и изграждане на свързана велосипедна мрежа и подобрения в градския транспорт.

Градски активисти обвиняват Фандъкова, че плаща на адвокати, вместо да чисти въздуха

Градски активисти обвиняват Фандъкова, че плаща на адвокати, вместо да чисти въздуха

Спаси София искат да се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха

Съдът също задължава Столичната община да спре презастрояването, да бъдат изградени повече паркове и зелени пространства в кварталите, както и да се изградят повече етажни паркинги. В декларацията се предлага общинските съветници да гласуват становище, в което призовават кмета и администрацията да не обжалват присъдата и да фокусират усилията и средствата в осигуряването на чиста и здравословна среда за столичани.

Градските активисти припомнят, че управляващите платиха 108 000 лв. адвокати, които да защитават Столичната община в делото срещу мръсния въздух. Те смятат, че допълнителни разходи за тлъсти хонорари, при това платени от парите на данъкоплатците, ще бъдат неприемливи за обществото. Средствата да отидат за решаването на проблема, вместо управляващите да съдят гражданите с техните собствени пари, заключи Бонев.