Софийският градски съд остави без разглеждане молбата на Евелин Банев-Брендо за изискване, признаване и приемане за изпълнение в Република България на наказания, лишаване от свобода, наложени му с присъди, постановени в Република Румъния и Република Италия, съобщи БНТ.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд в 14- дневен срок от съобщението до страните.

Въпреки делата и присъдите си в чужбина, Брендо бе предаден на българските власти за да присъства на процеса срещу него за пране на пари. За последно Евелин Банев се появи публично в Софийския апелативен съд през септември 2015 г. След това изчезна, за да бъде обявен три години по-късно за издирване чрез Интерпол.

Цветан Цветанов убеден, че без къртица в службите Брендо не би успял през 2012

Цветан Цветанов убеден, че без къртица в службите Брендо не би успял през 2012

Брендо не е човек, който се занимава с оранжерии

News.bg припомня, че освен в България Евелин Банев има присъди за наркотрафик в Италия, 20 години, и в Румъния от 10 години и половина. Заради това и Брендо се издирва от Интерпол. Брендо бе арестуван в Италия, но властите се съгласиха да го предоставят периодично за делото у нас, по време на което и той изчезна.

Не е ясно на коя от страните, които сега ще изискват Брендо за излежаване на присъда, ще откликне Украйна, тъй като може да се предполага, че както Италия, така и Румъния ще подадат искания.

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна издаваната от България Европейска заповед за арест.

Още в края на 2018 г. от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу Банев и членове на семейството му. Няма яснота докъде е стигнал искът.