Слави Трифонов с две изречения в интервюто си от вчера ни прати на нови избори, без преговори, усилия и срещи за реализиране на третия мандат. Това интервю има и друга новина - противоречия - разговори в кабинет с Христо Иванов, Мая Манолова, президентът и служебните министри в кабинета му, БСП било партия на статуквото... ИТН са ключови, без тях правителство не може да има. Това коментира депутатът от БСП Явор Божанков пред Нова телевизия.

Слави Трифонов към трите кризи - ковид, мигрантска, икономическа - добави четвърта - парламентарна, по категоричен начин, категоричен е депутатът.

Той анализира изводите от интервюто на лидера на ИТН: Всички декларират, че искат кабинет, къде е проблемът, че няма два пъти такъв, по отношение на политики няма, противоречия има другаде, дават ни на час по лъжичка. Оказва се, че двама служебни министри преговаряли с Трифонов в служебния кабинет, Мая Манолова за кмет, Христо Иванов за друго - това показва, че се водят други разговори, не с нас, пред камери и медии, там е разковничето в провала.

БСП държи всички да излязат и да кажат какво е станало и за какво са се скарали, за какво са говорили и договаряли по кабинети, категоричен бе Явор Божанков. Той смята още, че журналистът Бойко Василев не попитал за Доган, демонтажа на ГЕРБ, Пеевски.

"Основните герои, дето трябва да ги махаме, са гръмнали шампанското. Трябваше да се попита президента Радев знае ли за преговорите на двамата му министри и да кажат били ли са или не, да се каже дали Трифонов лъже. Мая Манолова и Христо Иванов не са казали за такива разговори, а водихме преговори, анлизира още той.

Как монтираме кабинет на задкулисието, с шушу-мушу разговори в някакви офиси, това е скандално и тези въпроси трябва да се зададат, категоричен е той. Божанков поясни, че конфликтът е заключен в това какви са разговорите, водени в този офис.

БСП е длъжна да проведе преговорите за кабинет, но предвид ситуацията най-вероятно в близките дни ще се съберат колективните органи и ще се обсъди какво да се право оттук-нататък след интервюто, променяме ли нещо по пътя си. Преди дни казахме и имахме декларация за три кризи - икономическа, ковид, мигрантска.

Радев връчи мандата на БСП и поиска лидерство, а не размиване на политическата отговорност

Радев връчи мандата на БСП и поиска лидерство, а не размиване на политическата отговорност

Президентът иска правителство, съставено около "безспорни познати на обществото личности"

Борисов се връща на бял кон, първи е по рейтинг и първа политическа сила това е фактът, смята още той. След още едни избори същите хора в същия състав ще трябва да проведат същия разговор, анализира Божанков.

Той не пожела да разкрие много за имената на министри в кабинета на БСП. Ние не предлагаме фигури в кабинети, а публично. Името за премиер трябва да се генерира в срещите, хората да видят кой ще е той, той трябва да е надпартиен, политики вече са водени разговори. Очевидно спорът е за нещо друго, не е за имена, трябва да кажат на тези срещи, моето допускане е, че някой не иска да има редовен кабинет, категоричен бе депутатът.

На това ниво в политиката случайности няма, нека си зададем въпроса кой няма желание да има редовен кабинет - две партии са под чертата ДПС и ГЕРБ. Ако има нещо ключово в интервюто на Трифонов то е в думите на Трифонов: Миналия път нямало разум, сега нямало разум, следващия път трябвало да има, следващия път на всяка цена щяло да има кабинет". Защо сега нямаше и първия път, защо следващия път ще има кабинет на всяка цена, пита Божанков.

Има една цена - която никой не иска да плати - ДПС и ГЕРБ, БСП я е плащало, втори път няма да я платим, ДБ и другите също са на това мнение. ИТН водиха диалог с ДПС, това е една цена, която може да се плати. Другия път може да се включи ДПС, Гешев, цената е висока, и няма да я плати Трифонов с единия си лев субсидия, а всички български граждани с пропуснатото и загубено време, поясни Явор Божанков.

Относно служебния кабинет - "добра основа за водене на разговори, има служебни министри, желани от всички, Кирил Петков, Янаки Стоиловса добре приети... Да - ще предложим публично, но както казва служебният премиер - не става сега и в момента, първо се договарят политики, после се канят министри, обясни той. Служебните министри казват точно това - първо да видим политиките, даде за пример Божанков. Имената за министри ще се решат на преговори с останалите политически сили, добави той и отказа да посочи конкретни имена, за да не предпоставя разговорите.

Има всякакви варианти - отговори на въпрос той дали ще има премиер от служебния кабинет. Ще има и подписан документ по време на преговорите, обясни още депутатът. В момента има две сили, с които не се водят разговори - ДПС и ГЕРБ, с всички останали ще се говори, заключи Явор Божанков.

 Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП
Обновена

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП

БСП е партия на статуквото според ИТН…