Очаквано, оспорван балотаж за кметския пост в Перник между кандидатката на ГЕРБ Вяра Церовска и избраника на "БСП за България" Станислав Владимиров.

Станислав Владимиров, издигнат от коалиция "БСП за България" в момента води в Перник само с 2% пред настоящия кмет Вяра Церовска, съобщава "24 часа".

Според местни медии разликата е под 1000 гласа в полза на кандидата на БСП.

Станислав Владимиров определи резултата от вота на втория тур като комбинация от грешки на опонента и това, което са направили тактически правилно през кампанията. Той отбеляза, че са провели много скромна кампания и близо 40 дни с балотажа е имало позитивно отношение. Не променихме нищо от тази рецепта, отбеляза Владимиров.

Ще разчитам на екипа си, диалогичен човек съм, няма да тръгна да воювам с Общинския съвет или с политическите си опоненти, ще търся подкрепата на Общинския съвет, увери той.

Двамата отидоха на балотаж с много малка разлика - около 1 %. Церовска спечели на първия тур 40,98% от гласовете, а Владимиров бе с 39,61%.

В гласуването за общинския съвет разликата между ГЕРБ и БСП е под два процента. ГЕРБ е с 23.12%, "БСП за България" с 21.37%. Следват две местни коалиции - ВМРО-БНД (ОЗ,ЗНС,ОБТ "Български лейбъристи") със 17.39% и Български демократичен център - БДЦ (ЗС "Александър Стамболийски", РДП, БСДП) с 13.50%. Пета е партия АБВ с 5.08%