Университетската болница в Бургас получи преди празниците дарение от цели 40 тона медицинско оборудване, съобщи БНР.

Дарителката е Teoфaнa Алaджoвa фoн Сaкceн. Тя е санксонска принцеса от български произход. Дъщepя е нa извecтния финaнcиcт и пъpви и пocлeдeн въpхoвeн кoмиcap пo cтoпaнcкитe въпpocи в Цapcтвo Бългapия - вeликoтъpнoвeцът Пeтъp Алaджoв.

Дарението вече е разпределено между 9 от отделенията на болницата. То идва от лечебни заведения в Германия с помощта на Берлинска община, а цялата процедура по събирането и транспорта е организирано от принцесата.

Сред подаръците за лечебното заведение са 30 обикновени болнични легла и 6 специални интензивни легла за реанимация. Има и инвалидни колички, пациентски шкафчета, велоергометър, дефибрилатор, ЕГК апарат, перфузори и инфузионни помпи, ларингоскоп, концентратор на кислород, столове за чакалня и др

"Всичко ни беше нужно", казва Бойко Миразчийски, който е координатор по хирургичните дейности в болницата. Той добави, че инфузионните помпи се използват ежедневно и много често дефектират тези, които те имат. "Така че това ни е много нужно", заяви още той.

Новите придобивки вече са разпределени между отделенията по реанимация, кардиология, неонатология, неврология, родилно, двете детски отделения, неврохирургия и спешно отделение.