Президентът Георги Първанов връчи държавни отличия на представители на българската духовност с постижения в изследователската и научната сфера.

„Радвам се, че това награждаване става в навечерието на Деня на будителите", посочи държавният глава и призова българите да не допускаме в условия на криза и духовността да изпадне в криза.

От името на наградените се изказа Васил Сгурев, който получи орден Стара планина първа степен.
Независимо от това, че в момента страната ни изпитва трудности, вярвам, че ресурсът, който имат българските интелектуалци, ще е достатъчен и ще помогне на народа не само да излезе от кризата, но и да завоюва в този глобализиращ се свят мястото, което се полага на една нация с 1300-годишна история", заяви Сгурев в Гербовата зала на президентството.

Орден „Стара планина" първа степен получиха Александър Арабаджиев за това, че е отстоявал българското право в Европа. Същото отличие бе връчено и на проф. Донка Петканова и на евродепутата Владко Панайотов. Панайотов има над 36 патента и получи отличието за приноса му в развитието на минното дело.

Президентът Георги Първанов разказа интересна история, както той сам се изрази, за да привлече вниманието на медиите. Преди 5 години при свое посещение в Бразилия държавният глава е имал възможност да се срещне с настоящия кандидат-президент на Бразилия Дилма Русев.

Първанов представил пред Русев разработка на професор Владко Панайотов. По думите на президента тя проявила интерес към нея.

Отличие „Св.Св. Кирил и Методий" първа степен поучиха Кальо Донев и Николай Мартинов, а огърлие „Св.Св. Кирил и Методий" получи Петър Берон.