Забраната на бурките няма да спре нищо, ако не бъде забранен потокът от пари зад носенето на бурки.

Това е мнението на бившия просветен министър Сергей Игнатов, който коментира актуалната тема в студиото на БиТиВи.

Той заяви, че е притеснен от кадрите, които вижда от ромската махала в Пазарджик, като при археологическите си експедиции в Южен Египет не бил виждал толкова много забулени жени, колкото в тези репортажи.

Според него бурките в училищата и на обществени места трябва да бъдат забранени.

Абсолютно задължително трябва да се приложи изискването, че българското училище е светска институция и всяка агресивна демонстрация на религиозна принадлежност и религиозно присъствие е недопустима, подчерта той.

От етична гледна точка той обоснова забраната и с противопоставяне на вече наложената забрана над тези жени и момичета да ходят по друг начин, „освен запердени”.

Сергей Игнатов е категоричен, че този начин на обличане не е характерен за нашия регион, където след над 600 години съвместен живот християни и мюсюлмани са регулирали своите отношения. „Това е нещо чуждо”, отсече ексминистърът по отношение на бурките и никабите.

Той подчерта, че „ние не живеем в Залива” и налагането на консервативни ислямски модели в Европа е предимно заслуга на Саудитска Арабия, която се опитва да трасира точки на присъствие, които един ден да бъдат събрани.

Припомняме, темата за бурките излезе на преден план след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска забраната им. В темата се включиха със същото мнение редица публични и обществени фигури, а кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви, че внася поправки в наредбата за обществения наред, с които да се забрани посещения на обществени институции и училище с прикрити лица, т.е. с бурки и/или никаби. Последна аналогична заявка и от страна на общински представители от ВМРО в Пловдив.

Освен че като пример за носене на бурки циганската махала в Пазарджик стана известна и с делото за радикален ислям, което се води срещу проповядващи в местната джамия.